"Srećan sam što Srbija ne prati EU"

Čuveni francuski glumac Žerar Depardje, koji boravi u poseti Beogradu, rekao je da je srećan što Srbija ne prati EU i što nije uvela sankcije Rusiji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.09.2014.

10:55

Default images

On smatra da je Srbija tako pokazala svoju vidovitost, jer veruje da će se situacija rešiti povoljno po zemlju koja mu je dala državljanstvo.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Depardje je rekao da to nije ništa novo i da napetosti tamo postoje još od vremena Katarine Velike, ali da veruje da će predsednik Vladimir Putin rešiti situaciju na miran način.

On je, međutim, dodao da nije kompetentan da komentariše situaciju u Ukrajini. "Ja sam umetnik i nisam pozvan da to komentarišem. Problem Ukrajine nije ništa novo, ali ja sam siguran da će Putin to rešiti", kazao je Depardje.

Žerar Depardje se obratio novinarima nakon sastanka s premijerom Aleksandrom Vučićem u zgradi Vlade Srbije.
Foto: Tanjug
Francuski glumac kaže da je u Srbiju došao zbog kulture, da nije došao ništa da traži, već da "želi da upozna humane ljude".

"Reč je o velikoj zemlji, maloj, ali velikoj zemlji kada je reč o istoriji i kulturi. Mene zanima kultura, to je i razlog zašto sam ovde. Nisam došao ništa da tražim, osim da upoznam humane ljude. I to je ono po čemu želim da budem prepoznat u svetu - da sam građanin sveta. Život je previše lep da bismo se bavili sukobima i nije nužno da se definišem kao državljanin Francuske. Ja sebe više definišem kao građanina sveta", rekao je Depardje.

Kako je rekao, sa premijerom Srbije je razgovarao o vinima, čiji su obojica ljubitelji, ali i o hrani, koja ga mnogo zanima. Naveo je i da mu je premijer Vučić poklonio korpu vina i srpskih proizvoda.

Premijer Vučić mu je predstavio Srbiju i najavio koje sve zvaničnike u narednom periodu očekuje da će doći ovde.
Foto: B92/Filip Èukanoviæ
Vučić se zahvalio Depardjeu na poseti i kazao da se još nisu dogovarali ni o kakvoj konkretnoj saradnji, ali da je zamolio Depardjea da promoviše Srbiju u svetu.

Premijer Srbije otkrio je i da je francuskom glumcu uputio i jednu molbu, koju je on prihvatio. "Zamolio sam ga da se napravi neki vid saradnje i nešto napravi u vezi sa Srbijom. Nisam stručnjak za umetnost, da li je to neki film koji će da govori o Srbiji, ili će da snimi nešto u Srbiji. To je samo bila ideja i Depardje je to prihvatio", izjavio je Vučić.

"Posebno sam srećan što je gospodin Depardje pokazao veliko poštovanje prema Srbiji i srpskoj istoriji i na neki način prema srpskoj politici", kazao je Vučić.

Depardje je dodao i da je veoma srećan zato što će Srbiju ove godine, prema najavama premijera, posetiti mnogi značajni ljudi iz sveta.
Foto: Tanjug
Francuski glumac danas boravi u poseti Beogradu, a iz Vlade Srbije ide u posetu Jugoslovenskoj kinoteci i Beogradskoj filharmoniji, s ministrom kulture Ivanom Tasovcem, dok bi u 12 časova trebalo da poseti zgradu Geozavoda u Karađorđevoj ulic, u kojoj će ga dočekati gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Depardje se pre dve godine odrekao francuskog državljanstva zbog visokih poreza za bogataše, preselio se u Belgiju, a zatim je 2013. godine dobio i počasni ruski pasoš.

Prošle godine je posetio i Crnu Goru, sastao se s premijerom Milom Đukanovićem i dobio zvanje ambasadora crnogorske kulture, a takođe se predstavlja i kao predstavnik ruske republike Mordovije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

237 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: