Rahoj otvoren za reformu ustava

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio da je "otvoren za predloge o reformi ustava", dok je vlada Katalonije saopštila da će privremeno suspendovati kampanju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

21:55

Default images

Dan kasnije pošto je španska vlada podnela zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti, u cilju blokiranja referenduma u Kataloniji, Rahoj je naveo da, iako je za reforme - one nisu njegov prioritet, prenela je agencija AFP.

"Ukoliko bilo koja parlamentarna grupa kao što je vaša (opozicioni socijalisti) želi da reformiše ustav, spreman sam da saslušam predloge. Uvek sam to činio", rekao je Rahoj na sednici Gornjeg doma španskog parlamenta - Senata.

Ali, je španski premijer naveo da to nije prioritet vlade da reformiše ustav, pošto želi da se koncentriše na ekonomski oporavak zemlje i bilo kakva buduća ustavna debata zavisila bi od "sadržaja i političke podrške za reforme".

S druge strane regionalna vlada Katalonije saopštila je danas da će privremeno suspendovati formalnu kampanju za referendum o nezavisnosti, pošto zvanični Madrid pokušava da onemogući održavanje glasanja.

Madrid tvrdi da bi referendum, koje je zakazao lokalni lider Artur Mas za 9. novembar, narušio vladavinu prava u Španiji, jer bi se glasanje održalo samo u Kataloniji, a ne u celoj Španiji, prenosi Rojters.

Ustavni sud Španije prihvatio je juče, na vanrednoj plenarnoj sednici, zahtev vlade u Madridu o oceni ustavnosti zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novembar, čime je automatski suspendovano njihovo važenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: