VB počela udare na džihadiste ID

Britanski avioni počeli su danas vazdušne napade na borce islamske države u Iraku, izjavio je ministar odbrane Velike Britanije Majkl Felon.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

20:51

Default images

Avioni britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga (RAF) napali su dva uporišta Islamske države (ID) u Iraku, u prvoj akciji od kada je parlament odobrio učešće Velike Britanije u međunarodnoj koaliciji pod vođstvom SAD, saopštilo je ministarstvo odbrane u Londonu.

U saopštenju se navodi da su izvedena "dva precizna udara i oba su bila uspešna", javio je britanski BBC.

Dva "tornada" bila su u "oružanoj posmatračkoj misiji" kada su bili zamoljeni da pomognu kurdskih snagama na severozapadu Iraka, koje su bile pod udarom vatre i njihove mete su bile pripadnici ID - teško-naoružana pozicija (džihadista) i naoružani kamion pik-ap.

"Početna procena ukazuje da su oba precizna udara bila uspešna", navodi se u saopštenju.

BBC navodi da su avioni RAF-a poleteli iz Akrotirija na Kipru - britanske vojne baze na Mediteranu.

SAD su počele vazdušne napade na Irak prošle nedelje, a s još pet arapskih država prošle nedelje i na položaje Islamske države u susednoj Siriji. Velika Britanija, kao i još nekoliko evropskih država, pridružilo se napadima samo u Iraku čija je vlada tražila pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: