"Više volimo Putina od Đukanovića"

I Srbi i Crnogorci u Crnoj Gori više vole ruskog predsednika Vladimira Putina nego crnogorskog premijera Mila Đukanovića, kaže Dobrilo Dedeić.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

13:12

Default images

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista svesni su toga, dodao je predsednik Srpske liste Dobrilo Dedeić.

Dedić je kazao i da državni vrh Crne Gore mora najozbiljnije da shvati poruku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je saopštio da je ulazak u NATO provokacija Rusije.

SL je pozvala zagovornike atlantskih integracija da otvore društveni dijalog sa pristalicama koncepta vojne neutralnosti i sa onima koji se zalažu za savez sa Rusijom.

Dedeić smatra da konačna odluka o vojno-blokovskom statusu Crne Gore mora biti racionalna i plod jasnog odgovora na pitanje koji stepen i kojih integracija garantuje mir i bezbednost, objavio je podgorički portal CdM.

"Poruka koju je poslao Sergej Lavrov potvrđuje da Ruska federacija neće skrštenih ruku posmatrati plišanu NATO okupaciju regiona, konkretno Crne Gore, u kojoj ruski kapital čini više od pet odsto BDP-a. Takav stav je, sviđalo se to nekome ili ne, logičan", istakao je.

Prema njegovim rečima, poželjno je da u DPS-u povuku razumne poteze koji su saglasni društvenoj i političkoj realnosti "umesto što zaoštravaju podele i apsolutnu većinu stanovništva koja gaji rusofilska osećanja sukobljavaju sa interesnim strukturama koje su izglasale nezavisnost uz podršku Nasera Keljmendija (kosovski Albanac iz kriminogene strukture)".

Inače je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao za "Dnevni avaz" da se u Moskvi doživljava kao "pogrešna politika i provokacija Severnoatlantskog vojnog saveza" mogućnost daljeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO savez.

"Što se tiče proširenja NATO, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je, na neki način, neodgovorna politika koja potkopava opredeljenje da se gradi sistem jednake i podeljene bezbednosti u Evropi. Jednake za sve, bez obzira da li je neka zemlja članica ovog ili onog bloka, ili ne", kazao je Lavrov.

On je ukazao da su se, posle prestanka postojanja Varšavskog pakta, "pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerisali da treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promeniti odgovornost za kolektivnu bezbednost Evrope u OSCE-u ".

Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, tada bi situacija bila potpuno drugacija, dodao je Lavrov.

Struktura bi bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana, koji bi se bavio bezbednošću. Ali, izabrana je drugačija staza i igonirisana su obećanja da će proširenje NATO biti limitirano ili da infrastruktura neće biti raspoređena na teritoriju zemalja, novih članica, objasnio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: