Prva gimnazija ne da svog profesora

U dvorištu Prve beogradske gimnazije okupilo se više od 300 učenika, da bi pružili podršku svom profesoru istorije koji je iznenada penzionisan.

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

16:13

Default images

Učenici su peticiju s više od 600 potpisa odneli i u Ministarstvo prosvete.

Iako je za svoje penzionisanje saznao tek u petak, profesor već danas prestaje da radi, odlukom rukovodstva škole.

"Svi đaci ove škole njega mnogo poštuju i cene i ova škola je donekle poznata po njemu", kaže Maša Martinović, učenica ove beogradske gimnazije.

Ovako počinju svoju priču učenici drugog razreda Prve beogradske gimnazije, koje je njihov profesor istorije Mihajlo Ćulum učio da uvek istraju u svemu.

"Juče smo imali akciju prikupljanja potpisa i većina se potpisala. Sakupili smo više od 600 potpisa i nadamo se da će to pomoći, koliko-toliko, da on ostane", kaže Anđela Kostadinović.

Zbog odlaska profesora istorije u penziju razočarani su učenici ne samo "njegovog" II-1, već cele škole! Profesor je legenda ove gimnazije, dobitnik je Svetosavske nagrade, a njegovi đaci osvojili su mnogo medalja na raznim takmičenjima. Profesor je u petak, na sednici nastavničkog veća, saznao da odlazi u penziju.

"Inspekcija je bila prošle nedelje utvrdila da imam jedan uslov za odlazak u penziju, 65 godina života, i naložila da moram da idem u penziju. Ustav i Zakon o radu kažu da radnik ima pravo da ispuni oba uslova da ode u penziju", navodi profesor istorije Mihajlo Ćulum.

Upitan da li je samo on bio na spisku za penzionisanje, Ćulum kaže: "Jesam jedini i jedan kolega ima godine rada ispunjene, ali nema godine života, za njega to ne važi".

Ministarstvo, međutim, ostaje pri svojoj odluci.

Dok učenici sakupljaju potpise, u Ministarstvu su nam potvrdili da će II1 uskoro dobiti novog razrednog starešinu, a Prva beogradska gimnazija novog profesora istorije.

Više o tome pogledajte u video-prilogu TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: