Dan raketnih jedinica i PVO

U kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu danas je obeležen Dan roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

13:25

Default images

Smotru jedinica izvršio je zamenik komandanta Vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije, general-major dr Miodrag Gordić.

Nakon svečanog stroja, položeni su venci na spomen obeležje poginulim pripadnicima 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna delovanja.

"Raketaši i protivavionci su među svojim kolegama i u javnosti poznati kao vrhunski profesionalci u miru, zaljubljenici u svoj posao, kao vojnici koji razvijaju zdrav takmičarski, pobednički duh", rekao je na svečanosti general-major Miodrag Gordić.

250. raketna brigada namenjena je za odbranu vazdušnog prostora cele teritorije Republike Srbije.

Na svečanoj smotri u Nišu bili su pripadnici ovog sastava iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša.

Pripadnici ariljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Vojske Srbije, obeležavaju svoj 30. septembar, u znak sećanja na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Ratomir Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion.
Foto: Tanjug
Bilo je to prvo obaranje neprijateljskog aviona sa zemlji, a tradicije tadašnjih artiljeraca nastavili su pripadnici artiljerijsko raketnih jedinica, kojima su praznik danas čestitali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Po istorijskim dokumentima, kada su 1915. godine Srbiju ponovo napale Austrougarska i Nemačka, Ljutovac je raspoređen u dopunski bataljon artiljerijskog puka "Tanasko Rajić".

Bio je pripadnik tadašnje specijalne jedinice, novoformirane Protivavionske baterije, koja se nalazila na Metinom brdu kod Kragujevca, da bi od neprijateljskih aviona branila grad, Vojno-tehnički zavod i druge objekte.

Tokom prepodneva, 30. septembra 1915. od Lapova prema Kragujevcu poletela su tri neprijateljska aviona koja su iznad Kragujevca, izbacili ukupno 45 bombi.
Foto: Tanjug
Na avione su srpski vojnici pucali iz pušaka i mitraljeza, ali bez uspeha, a Ljutovac je, iz modifikovanog turskog topa, zarobljenog 1912. prvom granatom pogodio avion koji se ubrzo srušio u kragujevačku ulicu Prestolonaslednika Petra.

Avion je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande, navode hroničari.

Istorijska dokumenta kažu da je Ljutovac, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad.

Zabeleženo je da se probio kroz masu naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu.

Ljutovac je šest dana kasnije za taj podvig odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima.

On je kasnije prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: