Puška, kamenice, gume i hapšenja

Policija i demonstranti protiv Parade ponosa sukobili su se na nekoliko lokacija u gradu, ali nije bilo značajnijih incidenata. Privedeno sedam osoba.

Izvor: B92

Nedelja, 28.09.2014.

10:34

Default images

Tokom dana zabeležen je i incident za koji se ne zna da li je povezan sa Prajdom, kada su privedena dvojica muškaraca, od kojih je jedan pretio policiji puškom.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mesta, policija je dvojicu muškaraca zatekla u automobilu oko 11.40 sati u haustoru zgrade u ulici Svetozara Markovića 54.

Jednog do njih, kojem je okrvavljena glava, policija je odmah izvela iz automobila, dok je drugi ostao u kolima preteći automatskom puškom.

Posle desetominutnog pregovaranja, muškarac iz automobila se predao, nakon čega su on i njegov prijatelj privedeni.

Još nije poznato ko je muškarcu naneo povrede ni koji su razlozi za intervenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao ni da li to ima bilo kakve veze s Paradom ponosa koja se održava u Beogradu.

Grupa od oko 30 huligana napala je zgradu B92 i policiju koja je obezbeđivala prostor u Bulevaru Zorana Đinđića. U napadu su povređena dva policajca.

Tokom šetnje povređen je i fotoreporter Blica.

Ekstremni desničari kod Hrama

Foto: Tanjug
Tokom šetnje u okviru Parade ponosa u centru Beograda došlo je do koškanja između demonstranata i policije na raskrsnici Beogradske ulice i Njegoševe.

Kako javlja reporter Tanjuga sa lica mesta oko pedesetak mladića koji su nosili četnička obeležja došlo je Beogradskom ulicom iz pravca Pravnog fakulteta, želeći da prođu do Slavije, ali ih je policijski kordon zaustavio na uglu sa Njegoševom ulicom.

Mladići su na policiju bacili nekoliko kamenica, uzvikujući "Idite na Kosovo" i "Peder gradom neće šetati", ali su se povukli kada je stiglo policijsko pojačanje.

Situacija je na tom delu i dalje napeta, ali je pod konstrolom policijskih snaga.
Foto: Tanjug
Širom Beograda dogodilo se još nekoliko incidenata.

Oko 11 sati, na Slaviji su privedena petorica mladića. Jedan muškarac je povređen oko 11:40 u interveniciji pripadnika policije u centru Beograda.

Pripadnici policije legitimisali su desetoricu mladića u parku na Slaviji, na uglu ulica Srpskih vladara i Beogradske, nakon čega su priveli petoricu.

Mladići obučeni u trenerke, koji na sebi nisu imali vidljiva navijačka obeležja, do dolaska policije mirno su sedeli u parku.

Kako javlja reporter B92, oko 13 časova, grupa od 30-ak mladića pokušala je da probije kordon kod Slavije, ali su ih pripadnici policije zaustavili. Oni nisu imali navijačka obeležja, ali su nosili slike lidera SRS Vojislava Šešelja, uzvikivali pogrdne i parole podrške Ratku Mladiću.

Trg Slaviju nadleće helikopter, a saobraćaj je delom zaustavljen.

Ista grupa mladića već se bila sukobila s policijom kad su iz pravca Pravnog fakulteta pokušali da preko Slavije prođu do Hrama Svetog Save.

I tada su, kad ih je policija zaustavila na uglu Beogradske i Njegoševe ulice, poletele kamenice u pravcu policajaca, ali je mladićima, nakon desetak minuta ubeđivanja, policija dozvolila da nastave ka Hramu.

Policija ih je zatim rasterala, a u međuvremenu su stigla i borna kola a u pravu Slavije uputila se jedinica Žandarmerije ciji su pripadnici opremljeni za razbijanje demonstracija.

Kako javlja naš repoter B92, izgleda da ta ista grupa mladića sada pokušava da se probije do Terazija, a sada su istakli obeležja Partizana.
Foto: B92
Na autoputu u pravcu od beogradske Arene ka centru grada nešto posle 10 sati zapaljene su automobilske gume. Požar je ugašen, a saobraćaj se odvija usporeno.

Na autoputu se nalazilo nekoliko policijskih i vatrogasnih vozila.
Foto: B92
Nema više blokade u saobraćaju, ali je primetna gužva u tom delu.

Manji incident sa paljenjem guma desio se danas i na Banjici.

Od ranih jutarnjih časova, glavne ulice u centru grada kojima treba da prođe povorka zatvorene su za saobraćaj, a očigledno je pojačano prisustvo policije.

Na ulicama su jake policijske snage pod punom opremom, tu su i oklopna vozila, veliki broj pripadnika žandarmerije, a helikopteri nadleću grad.

Javni gradski prevoz saobraća izmenjenim trasama. Opširnije o izmenama na linijama GSP-a pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: