Dveri najavile novo okupljanje

Građani okupljeni protiv održavanja Prajda skoro su se potpuno razišli nakon ponoći i poruke Boška Obradovića iz Dveri da je novo okupljanje zakazano za 16h.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

19:18

Default images

Prethodno je najavljeno da će okupljeni ostati na ulicama dok ne bude doneta odluka o tome da li će Parada ponosa biti održana.

Na Trgu je tokom dana bilo okupljeno nekoliko hiljada ljudi, centar grada su obezbeđivale jake policijske snage, a viđeno je nekoliko koškanja sa policijom, paljenja baklji, petardi i nekoliko bačenih flaša ka kordonima.

Kako je javio reporter B92 sa lica mesta, okupljeni su mirno protestovali od 19.00, a njima su se obratili i lideri pokreta Dveri, Vladan Glišić i Boško Obradović, koji su tada istakli da se neće razići dok ne stigne odluka o otkazivanju Parade ponosa.

Na okupljanju bilo je i više sveštenih lica, a okupljeni su u više navrata uzvikivali pogrdne parole i čuo se govor mržnje.
foto: B92/M.M.
Okupljeni su nosili transparente sa porukama protiv organizovanja Prajda zakazanog za nedelju, a pored toga nosili su srpske i grčke zastave. Veći deo prisutnih na protestu se posle održanih govora i najave da će se krenuti ka zgradi Vlade razišao, a oko 500 ljudi je krenulo ka Terazijama. To se dogodilo oko 21.30, sat i po vremena po početku protesta.

Saobraćaj na Terazijama je bio obustavljen, jake policijske snage su bile prisutne, a kordon Žandarmerije je sprečavao demonstrante da krenu ka Vladi Srbije. Kako reporter B92 javlja, akciju policijskih snaga koordinisao je sam vrh Žandarmerije.

Takođe, primećeno je i da su vlasnici prodavnica koje se nalaze u samom centru Beograda pojačali obezbeđenje svojih objekata.
foto: B92/M.M.
Kako su beogradski mediji javljali, za saobraćaj su bile zatvorene Francuska i Vasina ulica, a Blic prenosi da su demonstranti bacali petarde na pripadnike Žandarmerije, koji na te provokacije nisu reagovali, u kordonu od hotela "Moskva" do palate "Albanija".
foto: B92/M.M.
Odluka o održavanju Parade ponosa trebalo je da bude doneta u subotu uveče kada je zasedao Biro za koordinaciju službi bezbednosti.
foto: B92/M.M.
Nešto posle ponoći je na Terazije stigao načelnik Policijske uprave Beograd Veselin Milić, koji je, prema pisanju Blica, apelovao na okupljene da se raziđu i prekinu protest. Neposredno nakon toga, jedan od lidera pokreta Dveri Boško Obradović obavestio je demonstrante o kraju protesta i zakazao novi za nedelju od 16.00, iako je prethodno doneta odluka Vlade Srbije da se zabrane sva okupljanja zakazana za nedelju, osim Parade ponosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: