Blagojević: Radovi ubrzo počinju

Direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da su javne nabavke bile raspisane na prvi nagoveštaj pristizanja novca.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.09.2014.

18:37

Default images

On je naveo da bi svako drugačije postupanje u postupku obnove infrastrukturnih objekata bilo protivzakonito, neodgovorno i neprihvatljivo.

Blagojević je, odgovarajući na kritike ministra zaduženog za vanredne situacije Velimira Ilića da na sanaciji objekata u vodoprivredi ništa nije urađeno, rekao da novca nije bilo ni za šta osim za materijalnu pomoć ljudima za obnovu kuća.

"To je ono što je ključni problem. Na nagoveštaj prvog novca raspisane su i prve nabavke za obnovu na objektima koji su u nadležnostima vodoprivrednih preduzeća, pre svega 'Srbijavoda'", rekao je Blagojević.

On je dodao da su na nagoveštaj prvog novca krenule i prve nabavke i prvi izvođači će biti izabrani jako brzo.

"Ranije smo imali situacije da su javne nabavke raspisivane, a da sredstva nisu bila obezbeđena, izvođači su birani, završavali svoje poslove, a da država nije imala da im plati", kazao je Blagojević.

Država je na taj način skidala odgovornost sa sebe a, kako kaže Blagojević, odgovornost je prebacivana na privredu koja grca u problemima.

On dodaje da su javne nabavke objavljene na sajtu Kancelarije i da se prvi put na otklanjanje posledica poplava primenjuje najtransparentniji model javnih nabavki.

"Izvođači prvi će biti izabrani jako brzo, radovi će početi brzo. Kako novi novac bude stizao tako će biti raspisane nove javne nabavke", rekao je Blagojević.

On je podsetio da javne nabavke raspisuju javna preduzeća i drugi korisnici javnih sredstrava i da to ne radi Kancelarija, već je njen posao da obezbedi novac.

"Prvi novac počinje da stiže i prvi radovi će početi brzo, ne samo oni koji se tiču obnove kuća, već i na obnovi infrastruktuire, pre svega objekata u nadležnosti 'Srbijavoda', 'Beogradvoda' i 'Vojvodinavoda'", rekao je Blagojević.

Direktor Kancelarije je rekao da je u nekoliko navrata rekao da je "imalo smisla razmisliti o tome da se radi obnova objekata u vodoprivredi i da se prvo gradovi i opštine zaštite od poplava, ali je odluka doneta da se pomogne ljudima".

"Odluka je bila da se pomogne ljudima i ja sam sa tom ljudskom odlukom saglasan, jer da smo obnavljali objekte u vodoprivredi ljudi bi čekali na materijalnu pomoć najranije do januara, a možda i do proleća. Tek onda bi mogli da se vrate u svoje kuće", zaključio je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: