Ima li uslova za održavanje Prajda?

Konačna odluka o održavanju Parade ponosa, najavljene za 28. septembar u Beogradu, trebalo bi da bude doneta danas.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.09.2014.

08:00

Default images

Organizatori očekuju da će Prajd ove godine biti održan ocenjujući da je u društvu ''mnogo manja tenzija nego prethodnih godina''.

Odluka o bezbednosnim procenama biće doneta danas na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti kojom će predsedavati premijer Aleskandar Vučić, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji očekuje da će to biti konačna odluka o tome da li će se šetnja održati ili ne.

On je ukazao da "procena još nije donesena niti zvanično saopštena," pa je sve što mediji pišu spekulacija.

Još nije urađena ni bezbednosna procena ostalih skupova koji su najavljeni za vikend, rekao je Stefanović.

Komentarišući najavljeni štrajk sindikata policije okupljenih u Socijalno-policijski front, ministar unutrašnjih poslova je rekao da vođe policijskih sindikata ne mogu da vode politiku Vlade Srbije i MUP-a, istakavši da mu je žao što se neki, koji se danas žestoko bore za svoja prava, ranije nisu tako borili protiv korupcije i kriminala koji su uništili zemlju.

Stefanović je istakao da se MUP trudi da obezbedi bolje uslove za rad policije, navodeći da će ove godine posle mnogo vremena policajci dobiti nove uniforme i deo opreme, ali da novca nema.

Premijer Aleksandar Vucič izjavio je da neće prisustvovati Paradi ponosa i naglasio da je njegova dužnost kao premijera da ljudima garantuje bezbednost i sugurnost.

"Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi niti mi to pada na pamet", rekao je Vucič na konferenciji za novinare.

"Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izboir da li ću u nedelju da izađem sa decom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je reč ustavnih obaveza da garantuje građanima bezbednost.

Kako je naveo neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča kako će biti na čelu kolone a od parada nije bilo ništa i govorili da će da se održi a od toga nije bilo ništa.

Predstavnik organizatora Parade ponosa Boban Stojanović izrazio je očekivanje da će Prajd biti održan u nedelju, 28. septembra, ocenjujući da je u društvu mnogo manja tenzija nego prethodnih godina.

"Može se pretpostaviti da idemo ka Prajdu. Čini mi se da je ove godine kreirana jedna i politička klima i klima u javnosti, koja vodi ka tome da se Prajd desi", rekao je Stojanović za RTV.

On je dodao da je, ako se izuzme par incidenata prethodnih dana, mnogo manja tenzija nego ranijih godina, pa se organizatori nadaju da će Prajd biti održan.

"Ne osećam tenzije koliko se osećalo ranijih godina", rekao je Stojanović i dodao da su organizatori imali više sastanka sa visoko rangiranim predstavnicima vlade, što se ranijih godina nije dešavalo.

Kako je dodao, nisu imali sastanke sa premijerom, ali jesu sa drugim ministrima i ministarkama, a neki od njih su rekli i da će prisustvovati Paradi ponosa.

"To govori o većem razumevanju institucija za ovo pitanje", smatra Stojanović.

On je dodao i da je veoma važna poruka koju je uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić da učesnici Prajda moraju da budu zaštićeni, te da će eventualni izgrednici biti uhapšeni i procesuirani.

Nekoliko pretnji učesnicima Parade ponosa 28. septembra ispisano je prethodnih dana u centru Beograda, a sled događaja pred Paradu ponosa podseća na ranije scenarije uoči Prajda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: