Borba protiv ID će trajati godinama

SAD i njihovi saveznici će, kako ocenjuju u Pentagonu, voditi višegodišnju borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

18:36

Default images

Vazdušnim napadima koje predvode SAD gađana su, tokom noći, mesta u udaljenoj oblasti istočne Sirije gde IDIS (islamska država Iraka i Sirije) koristi mobilne rafinerije za proizvodnju nafte, koje donose do 2 miliona dolara dnevno toj terorističkoj grupi, javlja CNN.

Američka vojska još uvek procenjuje štetu oko rafinerija od vazdušnih napada, rekao je portparol Pentagona admiral Džon Kirbi. Napadi su fokusirani na "infrastrukturu oko rafinerije", sa ciljem da onesposobe IDIS za proizvodnju nafte, naveo je on.

Čak i u tom slučaju postavlja se pitanje koliko će na ID uticati uništavanje rafinerija, s obzirom na to da neki analitičari tvrde da oni imaju pristup milijardama dolara.

"Čak i ako zaustavimo njihovu proizvodnju nafte danas, oni i dalje imaju oko milijardu dolara u banci“, ocenjuje penzionisani pukovnik američke vojske Piter Mensur.

"Oni su zaplenili oko trećinu milijarde dolara iz centralne banke u Mosulu (Irak)“. Povrh svega, ID je dobio milione dolara od evropskih vlada u zamenu za taoce, i dosta trguje svojom naftom.

Za sada su SAD fokusirane na rafinerije, prema rečima Kirbija. Ali, kako je priznao, postoje i druge ekonomske poluge koje će međunarodna zajednica morati da povuče kako bi se preseklo finansiranje ID.

Najmanje 15 militanata i pet civila je ubijeno u bombardovanju tokom noći, prema izveštaju sirijske Opservatorije za ljudska prava i pobunjeničkih grupa za monitoring.

Francuska vojska je takođe gađala trupe ID u Iraku, rečeno je u Parizu.

Pripadnici džihadističke Islamske države javno su u iračkom gradu Mosulu pogubili borca za ljudska prava Samiru Salih al Nuaimi.

Misija UN je još saopštila da je ona ubijena u ponedeljak.

"Mučenjem i ubijanjem aktivistkinje za ljudska prava, koja se posebno zalagala za prava njenih sugrađana u Mosulu, IDIL nastavlja da potvrđuje svoju nečasnu prirodu, kombinujući nihilizam, mržnju i divljaštvo, kao i potpuno nepoštovanje ljudskog dostojanstva", poručio je specijalni izaslanik UN u Iraku Nikolaj Mladenov.

Kako je naveo, ona je oteta 17. septembra, iz svoje kuće u Mosulu, a "sud“ ju je, po šerijatskom zakonu, osudio za - izdaju. Kako je rekao, nakon toga je držana pet dana, tokom kojih su je strašno mučili ne bi li se pokajala pre javne egzekucije.

U javnosti su se pojavili i novi detalji – ubijeno je više od 300 iračkih vojnika u provinciji Anbar, na zapadu Iraka, pred naletom boraca ID, koji su osvojili nove baze.

Šačica preživelih, koja je uspela da pobegne iz grada Saglavjah, koji je bio pod opsadom nedelju dana, optužila je vladu u Bagdadu, navodeći da je i ona krivac i da nije odgovorila na poziv u pomoć koji su joj upućivali pre ponedeljka, kada je ID osvojila bazu.

Pukovnik Mansur smatra da su vazdušni udari SAD razbili komandno-kontrolne centre ID u Siriji, i da su sada lideri ove terorističke organizacije "pomešani“ sa civilima u toj u zemlji.

"Dakle, verovatno je da su ovi vazdušni udari osakatili IDIS ", rekao je on za CNN . "Kao što je predsednik rekao - to će biti duga kampanja, trajaće mesecima, možda godinama, pre nego što se IDIS-u zada ozbiljan udarac u odsustvu bilo kakve kopnene operacije“.

Avioni iz UAE i Arabije uz flotu SAD

Foto: Beta/AP/Vojska SAD
Borbeni avioni iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, leteli su uz flotu SAD, pogodivši 12 ciljeva, saopštio je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Kako je naveo, iako je fokus na Islamskoj državi, i druge terorističke mete su gađane u Siriji.

Vojska SAD je saopštila da je jedna od meta u Siriji i sa Al Kaidom povezana teroristička "Korasan grupa". Spekuliše se da je lider terorističke grupe al Nusra, Abu Jusef al-Turki, poznatiji kao "Turčin", ubijen. Ali, SAD još nisu potvrdile njegovo ubistvo.

I dok je podrška napadima SAD na trupe ID u Siriji mlaka, međurodna koalicija protiv IDIS u Iraku raste.

Holandski ministar inostranih poslova je saopštio u sredu da će vojska te zemlje doprineti borbi sa šest F-16 borbenih aviona i sa 250 vojnika, koji će učestvovati u vazdušnim napadima i vršiti obuku iračkih i kurdskih snaga.

Belgijski ministar inostranih poslova Didije Rajnders kaže da će parlament njegove zemlje odobriti zahtev za šest borbenih aviona koji će učestvovati u bombardovanju.

Slično tome, britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će parlament njegove zemlje u petak "da obezbedi saglasnost da Ujedinjeno Kraljevstvo učestvuje u kampanji vazdušnim napadima u Iraku“.

"Savet bezbednosti UN primio je jasan zahtev od vlade u Iraku da se njihova vojna akcija protiv IDIL podrži“, rekao je Kameron u sedištu UN u Njujorku. "Dakle, vreme je da Britanija pređe u novu fazu akcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: