Ukrajina zatvara granicu sa RUS?

Petro Porošenko izdao je dekret kojim je naložio Vladi da se pripremi za eventualno privremeno zatvaranje 2.300 kilometara granice s Rusijom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.09.2014.

10:24

Default images

Dekret, koji je ukrajinski predsednik doneo posle pet meseci borbi na istoku zemlje između vojske i proruskih separatista, omogućava vladi da za vozila i pešake zatvori kopnene i pomorske prelaze. Odluka je doneta "u vezi sa stalnim mešanjem Ruske Federacije u unutrašnja pitanja Ukrajine", navodi se u dokumentu.

Dekret predsednika Porošenka donet je dok je na snazi primirje, koje su u Minsku u subotu potpisali Ukrajina, proruski pobunjenici i OEBS, ali su pobunjenici, koji zahtevaju otcepljenje, potom odbili ponudu Kijeva da prigranični regioni dobiju poseban status.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko naložio je donošenje "neodložnih mera" radi zaštite Ukrajine i jačanja njene odbrambene sposobnosti.

Među tim merama je i nalog vladi da odmah pripremi i preda mu predlog zakona u vezi s odustajanjem od vanblokovskog statusa Ukrajine, kako bi ga uneo u skupštinsku proceduru, javio je danas Ukrinform.

Ukrajinska državna agencija navodi da je ukaz o tome Porošenko potpisao juče i da mnoge njegove ključne tačke nose oznaku tajnosti.

Pre svega, kao prioritetan nacionalni interes Ukrajine u oblasti spoljne politike za 2014. i naredne godine navodi se dalji razvoj odnosa strateškog partnerstva sa SAD, Evropskom unijom i NATO.

Od Ministarstva inostranih poslova traži se da se neodložno obrati NATO-u s molbom da se sazove Severnoatlantski savet NATO-a i održe odgovarajuće konsultacije, da se obrati za hitne konsultacije stranama Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. godine i vladama SAD i Velike Britanije s molbom za pružanje vojne pomoći Ukrajini.

Od vlade se, navodi Ukrinform, traži da izradi nacrt generalnih direktiva za pregovore s Rusijom, da nacionalnu ekonomiju prevede na funkcionisanje u posebnim uslovima, da iznese predloge za primenu sankcija Rusiji i da osigura privremeno zatvaranje kontrolnih punktova na ukrajinsko-ruskoj granici.

Takođe, Porošenko traži da se oslobode od poreza uvozni proizvodi namenske industrije, povećaju zarade vojnicima, a stambeno zbrinu porodice poginulih i ranjenih u borbama u oblastima na istoku zemlje.

Navedeno je da je ukaz donet zbog "daljeg usložvanja situacije u oblasti nacionalne bezbednosti zbog oružane agresije Rusije", a da je cilj mera "neutralizacija aktuelnih pretnji nacionalnoj bezbednosti", navela je ukrajinska državna agencija.

UNN je prenela izjavu ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka iz SAD da je odluka o vanblokovskom statusu Ukrajine "umnogome recidiv sovjetske prošlosti".

"Mi shvatamo da Ukrajina ne može da stupi u NATO, ali kako kaže Biblija - traži pa će ti se dati", rekao je Jacenjuk.

Jacenjuk je 29. avgusta najavio da će vlada predložiti Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs ka učlanjenju u NATO.

Rada je 2010. na predlog tadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča usvojila zakon o principima unutrašnje i spoljne politike, kojim je proglašen vanblokovski status Ukrajine i isključen kurs ka evroatlantskoj integraciji zemlje.

Zakon koji do sada važi predviđa osnovni princip spoljne politike po kom Ukrajina poštuje politiku nesvrstavanja u blokove, što znači da ne učestvuje u vojnopolitičkim savezima, već u modernizaciji i razvoju evropskog sistema kolektivne bezbednosti, nastavlja konstruktivnu saradnju s NATO i drugim vojnopolitičkim blokovima povodom svih pitanja od zajedničkog interesa.

"Sreda prvi dan istinskog primirja"

Predsednik Ukrajine izjavio je danas da se 24. septembar posle mnogo nedelja i meseci može smatrati prvim danom istinskog primirja na istoku zemlje, prenele su ukrajinske agencije.

"Juče je bio prvi dan za mnogo meseci kada Ukrajina nije imala nijednog poginulog. To je prvi dan realnog primirja", naveo je Porošenko na njegovom nalogu na Tviteru, a prenela je agencija Ukrinform.

Najgori deo rata s proruskim separatistima prošao je, izjavio je Porošenko.

"Nemam nikakvu sumnju da je glavni i najopasniji deo rata već završen, zahvaljujući heroizmu (ukrajinskih) vojnika", rekao je Porošenko u prvom velikom obraćanju novinarima od kako je stupio na funkciju šefa države u maju.

Prvi put od početka sukoba u aprilu, u poslednja 24 časa nijedna osoba nije poginula na liniji fronta, dodao je on.

Porošenko je kazao i da "ne sumnja" da će njegov mirovni plan "funkcionisati", uprkos odbijanju pobunjenika da prihvate političke ponude Kijeva.

Porošenko je, kako prenosi UNN, najavio da će danas u Harkov stići specijalna misija OEBS-a, koja će omogućiti sprečavanje pokušaja kršenja režima prekida vatre.

U Minsku je 5. septembra potpisan protokol po kom je uveden prekid vatre, a 19. septembra strane u konfliktu usaglasile su njegovo sprovođenje, opšti prekid vatre i formiranje 30 kilometara tampon-zone pod nadzorom OEBS-a, podseća ta ukrajinska agencija.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenela je tvrdnju štaba samoproglašene Donjecke Narodne Republike da je u sredu uveče u artiljerijskoj vatri ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, a da je još petoro ranjeno.

UNN prenosi saopštenje pres službe gradskih vlasti Donjecka da tokom noći nije bilo aktivnih borbi, a da je jutros u tom gradu na istoku Ukrajine situacija "stabilno napeta" i da se od ranog jutra čuju pojedinačni plotuni iz teškog naoružanja.

Ta agencija prenosi i da se danas između ukrajinskih snaga i predstavnika DNR očekuje razmena zarobljenika po formuli "60 za 60".

Prema podacima UN od 11. septembra, u konfliktu je poginulo približno 3.200 civila, a više od 8.000 je ranjeno, podsećaju agencije.

Ukrajina će tražiti pristupanje EU 2020.

Ukrajina će zvanično zatražiti pristupanje Evropskoj uniji 2020. godine, saopštio je danas u Kijevu ukrajinski predsednik.

"Danas ću predstaviti čitavoj Ukrajini novi program reformi" čije sprovođenje će omogućiti Ukrajini da kroz šest godina zatraži priključenje Evropskoj uniji, izjavio je Porošenko na kongresu sudija, a prenela je njegova kancelarija.

"Strategija 2020" predviđa 60 reformi i posebnih programa, koje će "Ukrajina sprovesti kako bi mogla da podnese zahtev za članstvo u EU", objasnio je predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: