Jacenjuk: Rusija da vrati Krim

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk zatražio je u UN da se Rusiji ne ukidaju sankcije dok Ukrajina ne povrati kontrolu nad celom teritorijum, uključujući Krim.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

08:30

Default images

"Smatramo da su sankcije put ka početku stvarnih pregovora i način za dostizanje realnih dogovora. Molimo naše partnere da ne ukidaju sankcije sve dok Ukrajina ne ostvari kontrolu nad čitavom svojom teritorijom", rekao je Jacenjuk, a preneo je Itar-Tas.

Na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ukrajinski premijer je prošle noći izjavio je da su šanse Kijeva da ostvari kontrolu nad Krimom male dok je Vladimir Putin predsednik Rusije, poručujući i šefu ruske države da "nikada neće dobiti bitku protiv ujedinjenog ukrajinskog naroda", prenele su ukrajinske i ruske agencije.

"Dok je Putin na vlasti, to će biti teško uraditi, ali to neće biti večno", rekao je Jacenjuk u njujorškom Savetu za međunarodne odnose, izražavajući uverenje da će Ukrajina "obnoviti kontrolu nad istokom Ukrajine i Krimom", prenela je agencija UNN.

Obraćajući se prvog dana plenarne diskusije u Generalnoj skupštini UN, ukrajinski premijer je izneo niz optužbi na račun Rusije i završio desetominutni govor otvorenim obraćanjem Putinu, preneo je Ukrinform.

"Gospodine Putin, vi možete da pobedite u borbi protiv vojske, ali nikada nećete dobiti bitku sa ujedinjenim ukrajinskim narodom", rekao je Jacenjuk, koji je istakao da sankcije Rusiji ne treba ukidati dok Kijev ne obnovi kontrolu nad Krimom i istokom Ukrajine i da će za rešavanje konflikta biti korišćen i diplomatski i vojni put.

Jacenjukovo istupanje za govornicom GS UN kritikovao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, nazivajući ga "melodramatičnim obraćanjem" Putinu, navodi ruska agencija.

"Umesto da se bavi mnogobrojnim problemima svoje zemlje koja se približava ekonomskom kolapsu, čudno je da je premijer Ukrajine doputovao u Njujork da bi kasno uveče istupio pred polupraznom salom GS. Čudno je i to da je njegov govor završen melodramatičnim obraćanjem predsedniku Rusije", kazao je šef ruske misije pri Svetskoj organizaciji.

"Jacenjuk je verovatno zaboravio da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji u poslednje vreme održava intenzivan dijalog sa predsednikom Putinom. Dijalog koji omogućuje sprovođenje nedavnih dogovora iz Minska, koji će, kako se nadamo, otvoriti put rešavanju duge krize u Ukrajini", rekao je Čurkin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: