Pred svaki Prajd isti sled događaja

Nekoliko dana pred zakazano održavanje Parade ponosa gotovo da se ponavlja isti scenario iz prošle godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

18:00

Default images

Čak i izjave tadašnjeg i sadašnjeg premijera su gotovo identične.

Kako je za B92 najavio ministar policije Nebojša Stefanović, konačnu odluku bi trebalo da sutra ujutru donese Biro za koordinaciju rada bezbednosnih službi.

Prošle godine se to dogodilo dan pred zakazano održavanje Parade ponosa, a posle šestočasovnog većanja tada je odlučeno da Prajda ne bude.

Ipak, i ove godine konačna odluka biće obnarodovana u petak.

Sednica Biroa, kojoj predsedava Aleksandar Vučić, zakazana je za sutra. Ovo bi trebalo da mu bude poslednja sednica na čelu tog Biroa, koji je vodio i prošle godine.

Isto je i s fudbalskim utakmicama. I ove, kao i prošle godine, dan održavanja Prajda poklapa se s utakmicama 7. kola Superlige.

I ove kao i prošle godine, Zajednica superligaša je saopštila da se odlaže igranje tih utakmica za jedan dan, pre nego što je država donela konačnu odluku o tome da li će dozvoliti održavanje Parade ponosa.

Možda je od svega najzanimljivija sličnost u izjavama tadašnjeg i sadašnjeg premijera.

Ivica Dačić, tada premijer i ministar policije, izjavio je da bi održavanje Parade ponosa bilo dobro za zemlju, ali da on sigurno neće biti na njoj.

Sadašnji premijer Aleksandar VUčić izjavio je da neće prisustvovati Paradi ponosa i podvukao da je njegova dužnost kao premijera da garantuje bezbednost i sigurnost.

Kao ni prošle godine, ni ove nije izostala reakcija Srpske pravoslavne crkve, koja je naišla na osudu javnosti, a ni desničarske organizacije nisu propustile da zakažu svoje okupljanje.

Može se reći da je razlika samo u tome što organizatori Parade ponosa kažu da su ove godine dobili manje pretnji nego ranije.

Ove godine ukupna atmosfera deluje nešto povoljnije od prošlogodišnje, a iako nadležni tvrde da nema prevelikih pritisaka, ponovo se govori o izveštaju EK o Srbiji, koji bi uskoro trebalo da bude objavljen.

Kako je objavio list Danas, Beograd će se naći na udaru žestokih kritika Brisela i država članica Evropske unije ukoliko ni ove godine ne bude održana Parada ponosa.

I prošle, kao i ove godine, do poslednjeg dana organizatori su verovali da će Prajda biti.

Sutra je taj poslednji dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: