"Sandžak da bude kao Južni Tirol"

Potpredsednik i poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da bi Sandžak trebalo da ima visok stepen autonomije po modelu Južnog Tirola.

Izvor: Politika, Tanjug

Sreda, 24.09.2014.

07:26

Default images

On je posle posete Južnom Tirolu, gde se razgovaralo o "saradnji na definisanju autonomije Sandžaka kao prekogranične evropske regije između Srbije i Crne Gore", rekao da je visok stepen autonomije najbolji način da u Sandžaku "bogati ljudi žive slobodno i ostvaruju svoja prava i, u skladu sa Ustavom, domaćim zakonima i međunarodnim normama, upravljaju sistemom u kome žive".

“Ukoliko je autonomija, prema mišljenju visokih predstavnika srpskih vlasti, dobar model za Srbe na Kosovu, mogao bi to da bude i za sve građane Sandžaka“, rekao je Imamović u intervjuu za "Politiku".

"Koliko smo mogli da primetimo, tema autonomije je bliska predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku vlade Ivici Dačiću i drugim visokim zvaničnicima i institucijama koje traže autonomiju za Zajednicu srpskih opština na Kosovu. Ukoliko je to dobar model za Srbe na Kosovu, ne vidim zašto ne bi bio i za sve građane u Sandžaku", rekao je Imamović.

On je dodao i da u Sandžaku nisu pristalice da se regije definišu po etničkom principu kao što se predlaže za Zajednicu srpskih opštima, jer je Sandžak "multietnička sredina u kojoj u jako dobrim odnosima žive Bošnjaci, Albanci, Srbi, Crnogorci i drugi".

Imamović je rekao da ne vidi nijedan loš aspekt modela Južnog Tirola navodeći da je budžet te pokrajine pet milijardi evra na 550 000 stanovnika, a prosečna zarada 35 000 evra.

"Mi imamo pravo, potrebu i obavezu da to isto želimo, tome težimo i tražimo za građane Sandžaka", rekao je Imamović.

Imamović je rekao i da stanje demokratije u našoj zemlji nije na dovoljno visokom nivou kao što je to u Velikoj Britaniji, gde je građanima omogućeno da kažu šta žele, misle i osećaju.

"Ovde pomeneš autonomiju koja je Ustavom definisana i odmah skoči čitava srpska politička elita i mediji da lome kičmu", izjavio je Imamović za "Politiku", podsećajući da su se građani Sandžaka još 1991. godine na referendumu izjasnili za autonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

187 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: