"Strategija protiv džihadista"

Britanski premijer Dejvid Kameron, pozvao je na usvajanje sveobuhvatne strategije protiv pripadnika ekstremističke grupe Islamska država.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

23:55

Default images

Kameron je, na sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pred glasanje britanskih poslanika koji u petak treba da se izjasne da li da se priključe SAD u vazdušnim napadima na ciljeve Islamske države u Iraku, rekao da "treba delovati i to odmah".

"Naša strategija mora da funkcioniše u tandemu s arapskim državama, uvek uz podršku lokalnog stanovništva, u skladu s našim zakonskim obavezama i kao deo plana koji uključuje našu pomoć, diplomatiju i, da, vojsku", rekao je Kameron.

Na istom sastanku, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, optužio je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija za inertnost u rešavanju nekih od gorućih svetskih pitanja, a države članice za doprinos neefikasnosti tog tela.

Erdogan je ocenio da SB UN uporno ne reaguje kad je to potrebno, navodeći primer rata u Siriji u kojem je poginulo najmanje 20.000 ljudi, kao i rat u Gazi ovog leta, kad je život izgubilo oko 2.000 ljudi.

Erdogan je kritikovao i predsednika Egipta Abdela Fataha el-Sisija, koji je u SB UN govorio pre njega, rekavši da je demokratski izabran predsednik, islamista Mohamed Morsi, srušen s vlasti u vojnom udaru, a da su UN izabrale da legitimizuju osobu koja je izvela taj udar - el-Sisija.

Neposredno pre Erdoganovog obraćanja, e l-Sisi je sa iste govornice poručio da se islamskim ekstremistima ne sme dozvoliti da skrnave islam i pozvao svet da se odlučnije izbori s njima.

El-Sisi je, takodje, opisao terorizam kao kugu i obećao da će izgraditi novi Egipat, u kojem će prava i slobode biti poštovane, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: