Gde su nestali podaci o pomoći

Podaci o pomoći prikupljenoj za ljude u poplavljenim područjima jedno vreme su bili objavljeni na sajtu Vlade Srbije, ali su bez objašnjenja nestali.

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

17:00

Default images

Ti podaci, predstavljeni kroz tabele, pokazivali su ko je i koliko novca donirao za pomoć poplavljenima.

Poslednjih dana, dva događaja su ponovo pokrenula pitanje koliko je novca prikupljeno kao pomoć onima kojima je stradala imovina u majskim poplavama.

Nakon što je pre nekoliko dana i opštinu Kladovo zadesila katastrofalna polava, predsednik opštine požalio se da je na namenski račun uplaćeno samo 2.600 dinara. Uz sve to, na društvenim mrežama se pojavio odgovor Ministarstva finansija u kojem se navodi da oni nemaju podatak o tome koliko su građani uplatili novca preko broja 1003 i da bi to mogla znati Uprava za trezor. Inače, Uprava za trezor je pod ingerencijom Ministarstva finansija, pa je ovaj odgovor još nelogičniji.

Ministarstvo finansija je danas na svom sajtu objavilo da se na računu Vlade nalazi 1.414.811.982 dinara. Takođe, iako je od poplava i široke akcije uplata na broj 1003 prošlo nekoliko meseci, ministarstvo je na istoj stranici navelo da će informacije o uplatama preko SMS-a "biti objavljivane u skladu sa dinamikom naplate računa mobilnih operatera".

Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže da je dobro da je Ministarstvo finansija objavilo ažurirane podatke o novcu za poplave, ali dodaje da je problem to što ne postoje kompletne i objedinjene informacije o tome koliko je novca prikupljeno za sanaciju štete od poplava i o trošenju tog novca.

Danas objavljeni podaci pokazuju koliko novca se nalazi na dinarskom računu, koliko na deviznom, a koliko je uplaćeno preko Pej-pala, a presek stanja je urađen juče u 18 časova.

U više navrata je premijer Aleksandar Vučić rekao da će se znati tačno gde je svaki dinar od prikupljene pomoći završio. Poslednji put to se moglo čuti tokom poslaničkih pitanja na sednici Skupštine Srbije održanoj 31. jula. Tog četvrtka premijer je rekao da će podaci biti dostupni najkasnije do utorka. Ipak, to se desilo tek desetak dana kasnije.

Na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije mogli su da se pronađu podaci o svim donacijam i prikupljenoj pomoći.

Baner s obaveštenjem da se tu mogu preuzeti podaci o donacijima i nalazio se na naslovnoj strani sajta vlade odmah ispod banera koji vode do ugovora za Er Srbiju i onoga s Al Rafavedom, o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

S tog mesta su mogle da se preuzmu tabele s podacima ko je i koliko novca donirao za pomoć poplavljenima. Sada tog banera, kao ni podataka, nema.

Ipak podaci koji su tada objavljeni i dalje se mogu pronaći. Narodna poslanica Gordana Čomić je na svom nalogu na Tviteru 15. avgusta objavila linkove na kojima su sačuvani ti podaci i koji se danas mogu preuzeti. Ostaje pitanje, kako to da se sredinom avgusta tačno znalo koliko je novca prikupljeno, a sada je državnim institucijama problem da dođu do nijh i odgovore gde su uplaćene pare.

Nedavno je i Transparentnost Srbija reagovala i saopštila da, i pored obećanja premijera Aleksandra Vučića, nisu objavljeni podaci o novcu prikupljenom za otklanjanje posledica poplava.

Ministarstvo finansija navodi da nema podatke o tome koliko je novca prikupljeno preko humanitarnog broja 1003.

Ni direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da nema odgovor na pitanje i da tim podacima "raspolaže ili bi trebalo da raspolaže Ministarstvo finansija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: