Da li je i gde Milošević izneo pare

Četrnaest godina od izbornog poraza Slobodana Miloševića njegova porodica i dalje živi u inostranstvu, a mediji sporadično otvore temu novca iznetog iz Srbije.

Izvor: Danas

Sreda, 24.09.2014.

21:28

Default images

Sporadično se pojavljuju i slabo primećeni zahtevi da članovima Miloševićeve porodice bude obezbeđen povratak u zemlju i amnestija od sudskih postupaka.

Ovih dana, međutim, objavljeno je i da u sklopu redovne revizije odluka o sankcijama, odlazeći sastav Evropske komisije u petak, 29. septembra, treba da razmotri odluku o ukidanju uredbe kojom je Miloševićevoj porodici zamrznuta imovina u inostranstvu.

Bliski saradnici i advokati, pak, tvrde da EK nema šta da odmrzne, jer Miloševići i nemaju nikakvu imovinu u zemljama Unije, kao ni bankovne račune.

"Nemam informaciju da Miloševićeva porodica ima novac u stranim bankama", kaže za list Danas bivši guverner i ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je svojevremeno istraživao tokove iznošenja novca preko ofšor kompanija.

Dragan Radević iz Udruženja Sloboda podseća za Danas da je nekadašnja haška tužiteljica Karla del Ponte svojevremeno konstatovala da Miloševići nisu izneli novac iz Srbije.

Za potrebe Haškog tribunala prekontrolisano je 137 banaka od Kipra do Londona, ukazuje Radević.

"Priče o četiri, odnosno četrnaest milijardi dolara, koliko su navodno Miloševići izneli iz zemlje jeste još jedan spin upućen domaćoj javnosti i predstavlja vid zamajavanja kako bi se zaboravili dnevnopolitički problemi. Tu tezu o Miloševićevim parama u inostranstvu pokušali su da dokažu finansijski stručnjaci iz čitavog sveta za potrebe Haga i uz svesrdnu pomoć stranih i naše službe bezbednosti, ali ništa nisu pronašli. Začuđuje me što se tim pričama o Miloševićevim parama pridružuje advokat Borivoje Borović, koji bi trebalo da zna zakon i šta je kleveta", kaže za Danas advokat Momo Raičević, koji je branio Slobodana Miloševića u Hagu.

On napominje da je u kontaktu s porodicom Milošević i da se lično uverio da oni žive veoma skromno, ali da ih iz pristojnosti nije pitao kako žive.

„Žive u kući u predgrađu Moskve, sasvim običnim životom. U to sam se sam uverio tokom jedne posete. Marko je jedan običan mladi čovek koji voli biljke. Na jednu lipu koju je sam zasadio bio je vrlo ponosan i zajedno smo se smejali mojoj primedbi da niko ne bi poverovao u fotografiju Marka sa ašovom, već bi svi pomislili da je to fotomontaža žestokog momka, kakvog ga je Srbija videla. U to vreme kada sam ja bio u Moskvi, kod njih, naše novine su pisale kako se Marko ludo provodi u kockarnicama Marbelje, a niko nije spominjao da je i Miri i Marku zabranjen ulazak u zemlje EU“, priča Raičević i navodi da Mira živi od svoje profesorske penzije, jer je Milošević jedini predsednik države kome penzija nije priznata.

Hadži Dragan Antić, prijatelj porodice Milošević, kaže da on svakoga meseca šalje penziju Markovićevoj u Moskvu i da ona iznosi oko 620 dolara, što je za moskovske prilike izuzetno malo.

„Ne kupuje ni ruž ni tonik i svoju asketsku skromnost neće promeniti čak i ako Savet EU 29. septembra ukine uredbu kojom je još 2000. godine zamrznuta imovina porodice Milošević - Marković u EU, jer te imovine nema“, kaže Hadži Dragan Antić i dodaje da mu je veoma žao što Borka Vučić nije živa kako bi objasnila finansijske tokove Srbije tokom sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: