Sve više džihadista iz Evrope

Broj evropskih džihadista koji se bore u Siriji i Iraku porastao je na oko 3.000 ljudi, izjavio je danas koordinator za borbu protiv terorizma EU Žil de Keršov.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

20:53

Default images

On je u julu objavio podatke prema kojima je u borbe na strani Islamske države u te dve zemlje iz Evrope otišlo oko 2.000 ljudi.

Taj zvaničnik ocenio je da je "moguće" da je na porast boraca iz Evrope u redovima te ekstremističke grupe uticalo njeno napredovanje na terenu i proglašenje kalifata u osvojenim oblastima.

"Priliv boraca nije prekinut i moguće je da je proglašenje kalifata imalo odredjen uticaj. Moja procena je da ih sada ima oko 3.000", rekao je Keršov.

Borci koji se priključuju Islamskoj državi najvećim delom dolaze iz Francuske, Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske, a u manjem broju i iz Španije, Italije, Irske i Austrije.

Oko 20 do 30 odsto evropskih državljana vratilo se u svoje zemlje, dodao je taj zvaničnik.

"Neki su nastavili normalan život, drugi pate od post-traumatskog stresa, dok oni radikalni predstavljaju pretnju. Izazov za svaku državu članicu EU je da proceni svakog od njih, opasnost koju oni predstavljaju i da pronadje najbolji odgovor", zaključio je Keršov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: