Erdogan podržava napade na ID

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozdravio je danas vazdušne napade predvodjene SAD na džihadiste Islamske države u Siriji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

19:30

Default images

On je rekao da bi Ankara mogla dati vojnu ili logističku podršku za tu kampanju.

"Gledam na to (vazdušne napade) na pozitivan način. Bilo bi pogrešno ako bi prestali. Treba nastaviti ovim putem", rekao je Erdogan turskim novinarima u Njujorku u kometaru koji je emitovala turska televizija, preneo je AFP.

Na pitanje kako će Turska doprineti ovoj operaciji, Erdogan je rekao: "To podrazumeva svaku vrstu podrške, uključjjući vojnu i političku. To podrazumeva političku ili logističku podršku."

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da je Turska obećala da će učestvovati u koaliciji predvođenoj SAD protiv militantnih islamista nakon oslobađanja turskih talaca koje su oni držali.

"Turska je veoma deo ove koalicije i Turska će biti veoma angažovana na linijama fronta u ovim naporima", rekao je Keri na forumu u Njujorku posvećenom globalnoj borbi protiv terorizma nakon što se sastao sa turskim zvaničnicima.

On je dodao da je Turska očigledno u prvom trenutku bila suočena sa izazovom imajući u vidu taoce, a da je sada kad je to rešeno "spremna da sprovede dodatne napore sa nama ostalima kako bi uspeh bio garantovan".

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da je njegova zemlja deportovala više od hiljadu stranih boraca iz skoro 75 zemalja u borbi da se zaustavi priliv ekstremista u Siriju.

On je rekao da je njegova zemlja predana borbi protiv terorizma ali nije iznosio detalje u vezi sa planovima za priključenje koaliciji predvođenoj Sjedinjenim Državama.

Grupu od 46 Turaka, među kojima je bio i turski konzul, deca i vojnici specijalnih snaga oteli su džihadisti ID iz turskoj konzultata u iračkom gradu Mosulu u junu, a oni su se vratili kući u subotu nakon što su više od tri meseca proveli u zarobljeništvu.

Turska nije htela ni da negira ni da potvrdi informacije u medijima da su turski taoci oslobođeni u zamenu za pripadnike Islamske države, a koje su držali sirijski pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: