Doživotni zatvor zetu Bin Ladena

Zet Osame bin Ladena i bivši portparol Al Kaide, Sulejman Abu Gajt, osuđen je danas u Njujorku na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

19:09

Default images

Gajt (48), koji je opravdavao terorističke napade 11. septembra 2001. u Njujorku, proglašen je krivim 26. marta za zaveru čiji je cilj ubijanje Amerikanaca i za podršku terorizmu, a danas mu je izrečena presuda.

Bivši kuvajtski imam, najvažniji je zvaničnik Al Kaide kojem se ikada sudilo pred saveznim američkim sudom, podseća AFP.

Pre izricanja presude, Gajt je se obratio na arapskom, citirajući delove Kurana i rekavši da ne traži milost ni od koga sem od Alaha.

Na to je sudija Luis Kaplan rekao da Gajt ne pokazuje kajanje za svoja dela te da je, po njegovoj proceni, spreman da pomogne Al Kaidi u ubijanju Amerikanaca, prenosi Rojters.

Gajtovi advokati su rekli da je on kriv samo zbog zapaljive retorike i da nije imao saznanja o smrtonosnim akcijama Al Kaide.

Gajt je na suđenju opisao da se tokom večeri 11. septembra 2001. godine sastao sa Bin Ladenom u jednoj avganistanskoj pećini, koji mu je tada rekao: "Mi smo to uradili".

Sledećeg dana snimio je prvu video poruku na Bin Ladenov zahtev, ali je negirao da je ikada bio član Al Kaide i da mu namera nije bila da govori u ime grupe, ni da regrutuje borce.

Oženio se Bin Ladenovom ćerkom Fatmom nekoliko godina kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: