Asad: Sirija protiv terorizma

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio da njegova zemlja podržava sve "međunarodne napore" u borbi protiv terorizma, posle vazdušnih udara koje predvode SAD.

Izvor: Beta

Utorak, 23.09.2014.

16:58

Default images

"Sirija će nastaviti odlučan rat koji godinama vodi protiv terorizma sunitskih ekstremista", rekao je Asad u izjavi koju je prenela državna agencija Sana.

"Sirija podržava sve medjunarodne napore koji imaju za cilj borbu protiv terorizma", kazao je Asad tokom razgovora sa izaslanikom iračkog premijera Hajdara al Abadija.

SAD i njihovi arapski saveznici bombardovali su noćas uporišta ekstremističke organizacije Islamska država u Siriji. Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da je prethodno dobilo obaveštenje od Vašingtona da će biti bombardovana uporišta Islamske države u Siriji.

Keri obavestio Damask da slede napadi na džihadiste

Američki državni sekretar Džon Keri obavestio je sirijske vlasti da SAD i njihovi saveznici nameravaju da napadnu Islamsku državu u Siriji, u pismu koje im je dostavljeno posredstvom Bagdada nekoliko sati pre nego što su počeli vazdušni napadi, saopštio je danas Damask.

Sirijske vlasti, koje su ranije upozorile da je za bilo kakve vazdušne napade na Siriju potrebno odobrenje Damaska, nisu osudile napade koje su SAD rano jutros izvele zajedno sa nekoliko zalivskih država i Jordana protiv Islamske države i militantnih aktivista iz ogranka al-Kaide, prenosi Rojters.

Sirijski analitičar Ali al-Ahmad je, u intervjuu koji je emitovala sirijska državna televizija, rekao da ti vazdušni napadi ne predstavljaju čin agresije, pošto je vlada unapred bila obaveštena da će oni biti izvedeni, a ne predstavljaju ni kršenje sirijskog suvereniteta.

"Sirijska vazdušna odbrane je pratila sve mete i ratne avione. To ne znači da smo deo zajedničkih operacija, i mi nismo deo koalicije. Ali imamo zajedničkog neprijatelja", konstatovao je on.

U vladinom saopštenju pročitanom na državnoj televiziji, sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je sirijski šef diplomatije Valid al-Mualem primio pismo od Kerija preko iračkog ministra spoljnih poslova, čija je vlada na čelu sa šiitima blizak saveznik Damaska.

U istom saopštenju, Damask je obećao da će nastaviti svoju borbu protiv Islamske države, grupe koja je zauzela velike delove severne i istočne Sirije.

Sirijska vlada je, takodje, ukazala na mogućnost da Irak posreduje u indirektnom kontaku izmedju Damaska i Vašingtona, iako SAD i njihovi saveznici "izbegavaju" sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Damask je saopštio da je koordinacija sa Irakom "na najvišem nivou" i ponovio spremnost da bude deo medjunarodnih napora u suzbijanju Islamske države.

U medjuvremenu je Rusija, jedan od glavnih Asadovih saveznika, kritikovala vazdušne napade na čelu sa SAD protiv Islamske države i ocenila da oni nisu smeli da budu izvedeni bez saglasnosti Damaska.

Sirijski državni mediji, medjutim, nisu iznosili nikakve kritike povodom vazdušnih napada, primećuje britanska agencija.

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su rano jutros vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, koji su momentalno zapretili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dodje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: