"Transparentnost slučaja Monstrum"

Makedonski ministar za pravosuđe Adnan Jašari je tražio da se u slučaju Monstrum uzmu u obzir dokazi i činjenice, te da postanu dostupni javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

18:12

Default images

Slučaj Monstrum je kolokvijalni naziv za brutalno ubistvo petorice Makedonaca 2012. godine, a za koje su na doživotne kazne zatvora osudjena šestorica Albanaca.

Presuda nije pravosnažna i o njoj treba da se izjasni viši sudska instanca.

"Kao ministar nemam pravo da razmatram zakonitost odluka ali na osnovu informacija koje sam dobio iz različitih izvora u svojim javnim izjavama tražio sam da zbog krajnje politizacije budu uzete u obzir dokazi i činjenice na osnovu kojih su donete te odluke i da se objave i to po mogućnosti javno", naveo je Jašari, a objavio je portal Tajm.

On je podsetio da je ministar postao na dan kada je objavljena presuda i da tada traži transparentnost dokaza i činjenica u drugostepenom postupku.

"Koliko sam obaveštem presuda pevostepenog suda treba da bude uručena kako bi zainteresovane strane mogle da ulože žalbu, pa zbog toga apelujem da drugostepena procedura u ovom slučaju bude što transparentnija, da svaka činjenica i svaki dokaz budu objawvljeni i dostupni široj javnosti kako bi i ovaj slučaj krenuo u željenom pravcu, rekao je Jašari za "Kohu",prenosi Tajm.

On je rekao da se o pitanju osamostaljenja i profesionalnosti sudstva još uvek raspravlja, i dodao da nikada nije izjavio niti će izjaviti da je makedonsko sudstvo nezavisno od političkih i poslovnih uticaja koji su u odredjenim slučajevima zainteresovani.

"U normativnom smislu menjamo zakone i postoji tendencija da podignemo stepen nezavisnosti, profesionalizacije ali i transarentnosti. Ali, ta tri segmenta značajna za sudstvo ne zavise sao od reformi", rekao je Jašari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: