GR Makedoncu:Hvala na našoj zastavi

Makedonski ministar razvio je na Olimpu zastavu antičke Makedonije, na šta mu je stigao odgovor iz Atine - "hvala".

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

12:47

Default images

Odluka nekadašnjeg makedonskog ministra spoljnih poslova da na Olimpu razvije zastavu antičke Makedonije izazvao je lakonski odgovor Grčke koja je zahvalila bivšem diplomati - jer je razvio "grčku nacionalnu zastavu".

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke zahvalilo se sinoć Antoniju Milošoskom, šefu makedonske diplomatije između 2006. i 2011. godine i aktuelnom potpredsedniku parlamenta, na poseti i fotografijama, na kojima je u Grčkoj "prikazana grčka nacionalana zastava".

"Ipak, ne podržavamo da to uradi i u svojoj zemlji, jer bi tako bili prekršeni dogovori između Atine i Skoplja", navedeno je u saopštenju.

Zastavu sa crvenom pozadinom i žutim krugom za 16 krakova Makedonija je koristila od kako je stekla nezavisnost 1991. godine.

Kasnije je postignut sporazum da Skoplje ne koristi tu zastavu, čiji je motiv pronađen u grobu Filipa Makedonskog, a na koji Grčka polaže pravo kao na deo svog kulturnog nasleđa.

Milošoski je tu zastavu razvio na Olimpu, najvišem vrhu u Grčkoj, a fotografiju je objavio na svom Tviter nalogu.

Grčka ne priznaje Makedoniju pod njenim ustavnim imenom jer smatra da je tim nazivom severni sused izražava teritorijalne pretenzije na istoimenu severnu grčku pokrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: