Josipović: Ne šaljemo vojsku na IS

Hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv Islamske države.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

09:52

Default images

"Hrvatskoj javnosti treba jasno reći - mi niti imamo vojsku onde, niti je nameravamo slati, niti smo angažovani ni na koji drugi način, mi smo u političkom smislu deo međunarodne koalicije za borbu protiv te terorističke organizacije", rekao je Josipović.

Stejt Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vođstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontrolišu velike delove severnog Iraka i Sirije.

Josipović je kazao "da hrvatskoj javnosti nije, niti bi smela biti nepoznanica" to što je Hrvatska deo koalicije, odgovarajući na pitanje novinara zašto je javnost saznala da je Hrvatska uključena u koaliciju protiv IS od Stejt Departmenta, a ne od hrvatskih funkcionera.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kaže da se Hrvatska uključila u koaliciju kao članica EU i NATO te je, kao i oni, spremna da se bori protiv međunarodnog terorizma.

"U smislu konkretne pomoći, još nismo učestvovali, ali hoćemo", rekla je Pusić, dodavši da je IS nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Evropi nego i globalno.

Hrvatska podržava način saradnje sa zemljama koje se bore protiv IS, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu, dodala je Pusić.

Inače, Josipović i Pusić ove nedelje u Njujorku učestvuju na samitu posvećenom klimatskim promenama i početku rasprave na Generalnoj skupštini UN, piše Jutarnji list.

S druge strane, u intervjuu listu, general Martin E. Dempsey, autor strategije protiv radikalnih islamista, kazao je da je hrvatska vojska jedan od američkih "stvarnih saveznika".

Načelnik Združenog štaba američke vojske objasnio je da je u posetu Hrvatskoj došao jer je ona ključni saveznik u regiji i ima interes i, kako je rekao, uticaj na rusku agresivnost prema severu i istoku kao i na moguće prelivanje krize s Bliskog istoka i severne Afrike na jadransku obalu.

On smatra i da je na svakoj zemlji da odluči koliko u borbi protiv IS želi i može da učestvuje, a da se o tome može govoriti i u bilateralnim razgovorima "jer se Hrvatska pokazala tako dobar saveznik do sada".

Kad je, pak, reč o Rusiji, američki general ocenjuje da se ne radi samo o konvencionalnoj pretnji već i "subverzivnom pritisku u susedstvu" na granice, koji podrazumeva podsticanje etničkih grupa na tenzije.

NATO (čija je članica i Hrvatska) mora da pronađe odgovore i to više nije pitanje izbora, nego obaveza, kaže on.

"Dakle, ako bi Rusija odlučila da krene prema Odesi, Pridnjestrovlju, baltičkim državama - ili prema Jadranu - mi moramo da raspravimo šta bismo bili spremni da uradimo vojno i šta bismo preporučili našim izabranim liderima", rekao je američki general i dodao da se zasad sve mere ograničavaju na ekonomiju i diplomatiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: