Niko neće u komisiju za Šapića

Univerzitet Union ni posle više od dva meseca nije uspeo da formira komisiju koja bi ispitala navode da je doktorska disertacija Aleksandra Šapića plagijat.

Izvor: Danas

Utorak, 23.09.2014.

21:00

Default images

Rektor tog univerziteta Zlatko Stefanović kaže za Danas da će, ako uskoro ne budu uspeli da sastave komisiju u kojoj bi dva člana bila s državnih visokoškolskih ustanova, biti prinuđeni da, umesto jednog, imenuju dva profesora s Uniona.

"Mi smo imali dobru volju da jedan član komisije bude sa našeg univerziteta, a dva van njega, prevashodno sa državnih fakulteta, kako bismo obezbedili nepristrasnost postupka. Ispostavilo se da niko ne želi da se time bavi. Letos sam razgovarao sa jednim profesorom Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je izrazio spremnost da bude u komisiji, ali je rekao da putuje u Španiju na tri meseca. Taj period ističe krajem septembra, tako da ćemo videti da li će pristati", objašnjava rektor Stefanović. Drugi član mogla bi da bude profesorka sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, koja je u prethodnom periodu imala zdravstvenih problema, tako da njeno eventualno angažovanje u komisiji zavisi od odluke lekara. O ovim teškoćama rektor Stefanović je u utorak obavestio Senat Univerziteta Union, na kome je zaključeno da će, ako se postupak ubrzo ne okonča, biti primorani da angažuju dva člana s matičnog univerziteta.

Podsetimo, samo pet dana nakon što je na sajtu Peščanika objavljen tekst grupe naših profesora, zaposlenih na britanskim univerzitetima, u kojem optužuju Aleksandra Šapića da je u doktoratu koristio tuđe radove bez navođenja izvora, Senat Univerziteta Union doneo je odluku da formira komisiju za ispitivanje tih navoda.

Članstvo u komisiji odbilo je više profesora s ekonomskih fakulteta u Beogradu, Subotici i Nišu. Pojedini profesori s Beogradskog univerziteta su kao razlog naveli zabranu rada na konkurentskim ustanovama, ali nisu prihvatili angažman ni kada je rektor BU Vladimir Bumbaširević jasno rekao da se zabrana ne odnosi na članstvo u ovakvim komisijama.

Aleksandar Šapić odbranio je 2012. doktorsku disertaciju pod nazivom „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“, na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta Union. Mentor mu je bio dekan Fakulteta Vladimir Stojanović, koji je i sada na toj funkciji.

Na pitanje zašto je tako teško sastaviti komisiju kada svi državni i najveći broj privatnih fakulteta imaju studijske programe iz ekonomije, Zlatko Stefanović odgovara da time ne može da se bavi svaki ekonomista, već su potrebni stručnjaci za marketing, pošto je Šapić u toj oblasti doktorirao.

On dodaje da Union neće dići ruke od ove priče, ali napominje da postupak dokazivanja plagijata traje dugo. Podseća da je godinu dana trajala procedura u kojoj je potvrđeno da su dva profesora Uniona plagirala udžbenik.

Kada komisija za Šapićev doktorat konačno bude formirana, imaće rok od 60 dana da se izjasni o pomenutim navodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: