Srbija - zemlja starih

Srbija iz godine u godinu sve više stari. Zbog te činjenice stigli smo do vrha u Evropi po starosti. Od nas su stariji samo Italijani, Nemci, Bugari i Šveđani.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

17:08

Default images

Prosečan građanin Srbije star je malo više od 42 godine.

Broj novih radno sposobnih stanovnika se iz godine u godinu sve više smanjuje. U isto vreme broj starih višestruko se uvećava. Prema zvaničnim podacima, za poslednjih 50 godina, udeo mladih se u ukupnom boju stanovnika prepolovio, dok je procenat starih čak dva i po puta veći.

"I u budućnosti očekujemo nastavak trenda ovakvog kretanja, tako da će 2041. godine svaki četvrti stanovnik Republike Srbije biti stariji od 65 godina", kaže Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Na problem starenja nacije upozorio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN. "Populaciona slika Srbije danas ne razlikuje se od evropske. Starenje stanovništva je najizraženiji populacioni fenomen, a prosečna starost najviša u jugoistočnoj Evropi", Posebno je zabrinjavajuće da u Srbiji danas na jednog zaposlenog imamo jednog penzionera. Pre trideset godina taj odnos je bio četiri prema jedan", rekao je Dačić.

Stalni pad broja novorođene dece u odnosu na broj umrlih traje decenijama. Prema proceni stručnjaka za demografiju, poremećaj u starosnoj strukturi nacije je takav da je gotovo nemoguć pozitivan obrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: