"Država će pomoći istoku zemlje"

Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević kaže da će država sigurno pomoći ljudima ugroženim poplavama na istoku.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

11:49

Default images

Blagojević je izjavio da se traže načini da se proširi mandat kancelarije.

Blagojević je agenciji Beta kazao da će njegovi saradnici ove nedelje obići Kladovo, a da opštinske komisije za procenu štete već sada mogu i bez kancelarije da počnu da rade kategorizaciju objekata.

"Posao na čiji smo početak čekali dva meseca nakon majskih poplava sada može da krene odmah, što znači da ceo ovaj posao u Kladovu može da bude gotov jako brzo", naveo je Blagojević.

On je kazao da pogođeni poplavama u Kladovu mogu u ovom trenutku da računaju na tehničku pomoć kancelarije, a da se nada da će od sledeće nedelje moći da računaju i na svaku drugu pomoć koju su dobile ili dobijaju druge opštine u Srbiji koje su pretpele štetu u majskim poplavama.

Upitan koliko je novca prikupljeno, a koliko potrošeno za obnovu kuća uništenih u majskim poplavama, Blagojević je kazao da je pre dva i po meseca bilo 30 miliona evra i da je u međuvremenu mnogo novca potrošeno na isplatu materijalne pomoći za oštećene i srušene objekte.

Dodao je da će takvih domaćinstava zaključno sa današnjim danom biti više od 12.000, a ukupno kako se procenjuje 14.000 i da je plan da se taj posao završi ove nedelje ili najkasnije do kraja septembra.

"Ukoliko govorimo o novcu na papiru, njega ima pregršt, ali to je i dalje jedino novac na papiru. Gro donacija o kojima je bilo govora na donatorskoj konferenciji koja je održana pre više od dva meseca, tom novcu još nema traga. I dalje se o tome pregovara, i dalje je to predmet naših razgovora i sa bilateralnim donatorima", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, unapred se znalo da se na donaciju EU iz Fonda solidarnosti može računati tek u decembru, a na novac iz pretpristupne pomoći za 2014. tek u prvoj četvrtini 2015. "Međutim, bilateralnim donacijama, moram da priznam, nadali smo se ranije, a retko koja nam je od tih donacija sada u ovom trenutku na raspolaganju", rekao je Blagojević.

On je naveo da od Svetske banke Srbija može da očekuje kredit od 300 miliona dolara iz kojeg bi trebalo da bude pokriven uvoz struje, troškovi subvencija za poljoprivredu u 2015. godinu, i finansirana druga faza obnove koja se odnosi na unapređenje sistema za zaštitu od poplava, tako da se više nikada ne ponovi situacija iz maja.

Blagojević je rekao da o tom kreditu treba da odluči Odbor Svetske banke 3. oktobra i da očekuje da bi taj novac mogao da bude na raspolaganju u decembru.

Govoreći o obnovi posle majskih poplava, Blagojević je rekao da se posao izdavanja rešenja privodi kraju, da isplata materijalne pomoći teče u ovom trenutku neometano i da očekuje da do kraja meseca taj posao bude priveden kraju.

Blagojević je kazao da u ovom trenutku ima oko 200 izdatih rešenje za ljude kojima su kuće srušene.

"Deo tih rešenja, oko 70, odnosi se na slučajeve u kojima gradnja nove kuće nije moguća - u tom slučaju ljudi dobijaju novac i svi oni kojima su izdata takva rešenja, a koja su postala pravnosnažna dobili su novac. Radi se o sumi od 2,5, tri miliona dinara, u zavisnosti od veličine domaćinstva", rekao je Blagojević.

Dodao je da su svi takvi slučajevi gde su rešenja postala pravnosnažna do sada isplaćeni, a da će ostalima biti građene kuće.

"U ovom trenutku je završena ili se privodi kraju gradnja 22 kuće. Gradnja 84 kuće počinje ove i početkom sledeće nedelje, a u naredne dve nedelje počinje građa i svih ostalih kuća. Početak gradnje je napravljen tako da sve kuće mogu da budu gotove u roku na koji smo se unapred obavezali. I dalje stojimo pri tome da će svi oni koji su ostali bez krova nad glavom biti u svojim domovima do zime", rekao je Blagojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: