SPC: Paradirajte, ali od svog novca

SPC je saopštila da je protiv Parade ponosa, ali da njeni učesnici "imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca".

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.09.2014.

09:52

Default images

"Imate pravo da paradirate, ali samo o svom trošku i trošku svojih nalogodavaca, ma kako se oni zvali, kako za paradu, tako i za obezbeđenje, no ne o trošku Srbije - bombardovane, razorene, moralno i ekonomski osakaćene, osiromašene, poplavljene, na stub srama prikovane", navodi se u saopštenju SPC, koje je potpisao patrijarh Irinej.

Srpska pravoslavna crkva je i ove godine osudila najavljeno održavajne Parade ponosa, koju vidi kao "besprizorni skup nametnut Srbiji i Beogradu". "Da li zbog suštinski apsurdnog paradiranja država treba da u trenutnoj nemaštini troši milione za obezbeđenje šačice sugrađana i njihovih gostiju za paradu od nekoliko stotina metara u centru Beograda", navodi se u saopštenju SPC.

"Ovih dana se ponovo nasilno nameće besprizorna gej parada Beogradu i Srbiji. Organizatori ovakvog paradiranja i njihovi mentori iz Evrope ne žele da izvuku pouku iz onoga što su prouzrokovale prethodne parade", ističe patrijarh i upozorava na sve opasnosti koje parada može da izazove "na obe strane".

Prethodne parade su, kako se dodaje, izazvale otpor ogromne većine građana, nemire i izazivanje agresivnosti, buđenje rušilaštva i destruktivnosti kod nekih slojeva društva, posebno mlađih...

SPC je upitala organizatore i učesnike parade da li se zaštita njihovih privatnih prava sme i može ostvarivati "ponižavanjem i gaženjem moralnih osećanja ogromne većine čovečanstva".

"Ako je gej seksualno opredeljenje opravdano i treba ga propagirati, na osnovu čega to isto ne važi i za pedofiliju, masovno raširenoj u zapadnom svetu, incest... Po čemu je njihovo pravo manje pravo od takozvanog prava vaše seksualne (dez)orjentisanosti", navodi SPC.

SPC učesnike skupa pita i: "Zar ste toliko zaslepljeni svojom pohotom i egoizmom da vam ne smeta stavljanje celog državnog aparata u svoju službu i velike neosnovane troškove organizacije parade?"

"Samo vaše nastojanje da svoje parade nazivate parade ponosa, ne svedoči li nesigurnost vaše savesti u ispravnost vašeg opredeljenja i načina življenja", navodi patrijarh.

Takođe, organizatore parade SPC pita da li paradom pokušavaju da nametnu svoj stil življenja drugima, "naročito neiskvarenoj deci i neiskusnoj omladini" zbog čega su, kako se navodi, s punim pravom zabrinuti njihovi roditelji i vaspitači.

Parada ponosa je zakazana za nedelju, 28. septembar, čime bi trebalo da bude okončana Nedelja ponosa, koja je započela juče.

Kako je nekoliko puta rečeno iz Vlade Srbije, Prajd bi ove godine trebalo da bude održan, iako se i dalje čeka da, nakon "bezbednosnih procena", bude doneta konačna odluka.

Poverenica za ravnopravnost polova Nevena Petrušić pozvala je danas, povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve o Paradi ponosa, na suzdržanost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: