Usvojena deklaracija o novom Ustavu

Skupština Vojvodine, posle troipočasovne rasprave, većinom glasova donela Deklaraciju o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Srbije ili donošenja novog.

Izvor: B92

Utorak, 23.09.2014.

15:21

Default images

Od 104 prisutna poslanika pokrajinskog parlamenta za taj dokument glasalo je njih 64, protiv je bilo 33, a nije bilo uzdržanih.

Inicijativa za tu deklaraciju potekla je iz LSV, a predlog tog dokumenta podnela su 64 poslanika LSV, DS i NDS-a.

U deklaciji je navedeno da se taj dokument donosi "u cilju preciziranja državno-pravnog identiteta Republike Srbije" kao i radi odredjivanja nadležnosti AP Vojvodine u Ustavu Srbije "saglasno istorijskom pravu njenih gradjanki i gradjana".

U tom dokumentu stoji da se on donosi i saglasno interesima evropske budućnosti Srbije "uz puno poštvanje teritorijalnog integriteta Republike Srbije".

U deklaraciji se ocenjuje da je aktuelni Ustav Srbije nefunkcionalan, da su neophodna nova ustavna rešenja koja bi omogućila "razvoj autonomije" AP Vojvodine, kao i da novi Ustav Srbije mora omogućiti regionalizaciju kao proces decentralizacije.

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvodjanskih Madara (SVM) Ištvan Pastor rekao je novinarima da se poslanici te stranka neće izjašnjavati o toj deklaraciji.

On je ocenio da se deklaracija koristi u dnevno političke svrhe, što ne bi smelo da se dešava kada je reč o jednom tako važnom pitanju kao što je promena ustava.

Kao potvrdu tvrdnje da se deklaracija koristi u dnevno političke svrhe Pastor je kazao da se "za nekoliko dana deklaracije neće sećati ni oni koji su je predložili".

Pastor je u skupštinskoj raspravi izmedju ostalog istakao da SVM, iako se kao što je poznato zalaže za promenu Ustava, "ima milion zadrški" u odnosu na predloženu deklaraciju.

On je rekao da SVM-u nije omogućeno da iznese svoje stavove o tom dokumentu "nego nam je samo dat papir sa 64 potpisa poslanika".

Šef poslaničke grupe koju predvodi SNS Predrag Matejin upitao je predstavnike DS, LSV i NDS zašto nisu proteklih godina pokretali postupak za promenu Ustava i u tom pogledu položaja Vojvodine, pogotovo ako se ima u vidu da su te stranke činile i republičku i pokrajinsku vlast.

Matejin je rekao da se predlaganjem te deklaracije na neki način manipuliše javnim mnjenjem i situacijom u Vojvodini i "skreće se pažnja sa bitnih tema i velikih problema u kojima se nalazi Vojvodina".

SNS podržava promene Ustava Srbije "u momentu kada Srbija bude pristupala Evropskoj uniji, to je imperativ i neophodnost, ali na ovaj način datu inicijativu Narodnoj skupštini Srpska napredna stranka neće podržati", naglasio je Matejin.

U na momente oštroj i polemičnoj raspravi, poslanici opozicije osporavli su suštinske i gramatičke vrednosti tog dokumenta, dok su predstavnici DS, LSV kao i NDS isticali važnosti počinjanja procesa menjanja najvišeg državnog akta u procesu pristupanja naše zemlje EU.

Potpredsednik pokrajinske skupštine iz redova SNS Djordje Milićević istakao je da kad se god otvori pitanje promene aktuelne pokrajinske vlade i njene odgovornosti za tešku situaciju u kojoj se Vojvodina danas nalazi, ta vlada "izvuče iz fioke" i ponudi neku političku deklaraciju ili rezoluciju poput ove.

"Ovog puta deklaracija dolazi kao odgovor na poziv da počne dijalog političkih stranaka o prevazilaženju teške situacije u pokrajini i o formiranju "odredjene vrste prelazne, tehničke vlade u koju bi ušle sve, ili skoro sve stranke, radi prevazilaženja nagomilanih političkih, ekonomskih i drugih problema u pokrajini", rekao je Milićević.

Vladimir Galić (SNS) ukazao je na brojne "netačne suštinske i jezičke kvalifikacije" u predloženom dokumentu i, obraćajući se predstavnicima pokrajinske vlasti rekao da nisu kadri i da nemaju snage da menjaju Ustav Srbije jer "da bi se Ustav menjao treba vam 150.000 birača".

On je u tom pogledu naveo da je na ovogodišnjim republičkim izborima LSV zajedno sa NDS dobila 72.000 glasova birača, za DS je glasalo 52.000 gradjana i dodao da te stranke nemaju ni jednu trećinu poslanika u Narodnoj skupštini Srbije, koliko je potrebno za davanje inicijative za promenu ustava.

"Vi imate samo vašu raščivijanu vlast, koju želite pošto poto da održite i pribegavate svemu i svačemu", rekao je Galić i ponovio da SNS neće glasati za predlog te deklaracije.

Poslanik DSS Milenko Jovanov ocenjuje da je predložena deklaracija već u svom nazivu sadrži jezičke i gramatičke greške ali je, kako dodaje, "katastrofalna i logički i pravno" i da njen autor "svoje sopstvene stavove nameće kao činjenice", iako su prema njegovoj oceni u mnogo čemu pograšni.

Šef poslaničke grupe koju predvodi DS Borislav Novaković istakao je da je raspravu o potrebi promene ustava trebalo početi znatno ranije i ocenio da je aktuelnim ustavom izmedju ostalog "pozicija Vojvodine neuredjena".

On je rekao da je "sramotno to što Vojvodina ima samo jednu jedinu izvornu nadležnost a to je kako će izgledati njen grb i zastava", i zbog toga je izmedju ostalog potrebno krenuti u raspravu o izmeni ii donošenju novog Ustava.

I šef poslaničke grupe NDS Miloš Gagić ističe da je promena Ustava Srbije neophodna jer, kako je ocenio, ovaj ustav je prevazidjen i potreban je nov "za izazove koji očekuju našu zemlju".

NDS se zalaže za decentralizaciju Srbije, što znači ne samo da bude ustanovljen pravni položaj AP Vojvodine, nego da se mnogo veće nadležnosti prebace na lokalne samouprave, rekao je Gagić.

Sumirajući raspravu, šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški istakao je da je promena ustava, pre svega kada je reč o položaju Vojvodine, "pitanje svih pitanja" i zato je, prema njegovoj oceni neprihvatljivo to da se u raspravi taj predlog deklaracije kvalifikuje kao "besmislena tema", "zamajavanje javnosti", ili da je reč o opstrukciji političkih pregovora o formiranju nove pokrajinske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: