VB gradi nuklearnu elektranu?

Evropska komisija će se založiti da se odobri plan Britanije o izgradnji nuklearne elektrane u toj zemlji, prve za poslednjih 20 godina, rekao je portparol EK.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

23:36

Default images

"Budući da su se naši pregovori sa britanskim vlastima završili dogovorom, Evropska komisija će preporučiti pozitivnu odluku u vezi sa projektom Hinkli point", izjavio je Hoakin Almunija, i dodao da bi ta odluka trebalo da bude doneta u oktobru, prenela je agencija Frans pres.

Britanska vlada je prošle godine potpisala 16 milijardi funti (18,9 milijardi evra) vredan sporazum sa francuskom energetskom kompanijom EDF o izgradnji dva nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Hinkli point C na jugozapadu Britanije kako bi zadovoljila buduće potrebe zemlje za energijom.

Prema potpisanom ugovoru, EDF će u pomenutom projektu dobiti udeo od 45-50 odsto, Čajna dženeral nuklear (CGN) i Čajna nešnel nuklear korporejšn zajednički udeo od 30-40 odsto, a francuska firma Areva vlasništvo nad 10 posto projekta.

Kada dostignu puni kapacitet, dva nova reaktora će, kako navodi Frans pres, zadovoljavati sedam odsto celokupnih energetskih potreba Britanije, odnosno snabdevaće energijom oko pet miiona domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: