SAD:Strah od ekstremista povratnika

Neki od 100 Amerikanaca, koji su u Siriju i Irak otišli da se pridruže ekstremističkim grupama,kao što je Islamska država, vratili su se u SAD, kažu zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

22:42

Default images

Oni su izrazili strahovanje da bi oni mogli da predstavljaju opasnost po bezbednost zemlje.

Zvaničnici, koji su želeli da ostanu anonimni, nisu u izjavi novinarima precizirali broj onih koji su se vratili u SAD.

Na zahtev da iznesu više detalja, jedan od njih je rekao da se brojka 100 odnosi na one "koji su otišli, koji su pokušali da odu, neke koji su se vratili i koje prati Federalni istražni biro (FBI)".

Rojters je preneo da zvaničnici procenjuju da je 15.000 ljudi iz 80 zemalja pokušalo da ode, ili su otišli, u Siriju i Irak da bi ratovali, a među njima je 2.000 Evropljana.

Ovo je objavljeno uoči odlaska američkog predsednika Baraka Obame u Njujork, gde će učestvovati u radu Generalne skupštine UN.

Zvaničnici Bele kuće izrazili su očekivanje da će Savet bezbednosti UN ove nedelje usvojiti rezoluciju kojom se države članice obavezuju da krivično gone svoje državljane koji putuju u druge zemlje da bi se priključili terorističkim organizacijama.

Bela kuća zatražila je danas ovu meru o kojoj se, kako kažu, pregovara već nekoliko meseci, kao značajan korak u američkoj strategiji protiv ekstremističke grupe Islamska država i drugih militantnih organizacija koje privlače Evropljane i Amerikance u svoju "nasilnu orbitu", prenosi AP.

SAD nastoje da međunarodnu zajednicu podstaknu protiv onoga što administracija američkog predsednika Baraka Obame naziva pretnjom "bez presedana" koju predstavljaju ekstremisti koji hrle ka Siriji i Iraku, podseća američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: