Merkel brine zbog kršenja primirja

Napredak u rešavanju krize u Donbasu, na istoku Ukrajine, moguć je ako sve strane budu poštovale dogovor postignut u Minsku, složili su se Porošenko i Merkel.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

20:37

Default images

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert je saopštio da je nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila sporazum iz Minska i to što je ukrajinski parlament usvojio zakon o specijalnom statusu pojedinih regiona, prenela je agencija Itar-Tass.

Merkel je, kako je navedeno, izrazila zabrinutost zbog izveštaja o kršenju dogovora o prekidu vatre.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i Merkel su razgovarali o situaciji u Donbasu, koji obuhvata Donjecku i Lugansku oblast, posle proglašenja prekida vatre 5. septembra, ukazujući na važnost poštovanja dogovora o prekidu vatre, oslobađanju zarobljenika, kontroli ukrajinsko-ruske granice, stvaranju tampon zone.

Poslanici Vrhovne rade (skupštine) Ukrajine usvojili su prošle nedelje zakon o davanju specijalnog statusa rejonima u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku zemlje koji je podneo ukrajinski predsednik Porošenko, kao i zakon o amnestiji za događaje na istoku zemlje.

Prema zakonu o specijalnom statusu za Donjecki basen, predlaže se poseban sistem samouprave na tri godine i održavanje lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra.

U Minsku su 20.septembra članice Kontakt grupe za Ukrajinu potpisale Memorandum o sprovođenju režima prekida vatre u istočnoj Ukrajini, kojim se između ukrajinskih i proruskih snaga predviđa uspostavljanje tampon zone od 30 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: