Frakcija ID preti ubistvom Francuza

Pripadnici grupe koja se odvojila od Islamske države i naziva se “Vojnicima kalifata“ oteli su državljanina Francuske na istoku Alžira i prete da će ga ubiti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

20:07

Default images

Erve Pjer Gurdel je pozvao predsednika Fransoa Olanda da obustavi vazdušne udare u Iraku i rekao da je u Alžir stigao pre dva dana i da je otet u nedelju.

"U rukama sam Džund al-Kalife koja je tražila od mene da zahtevam od vas da ne intervenišete u Iraku. Drže me kao taoca i molim Vas da učinite sve da me izvučete iz ove grozne situacije",dodao je Gurdel.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova, međutim, nije moglo da potvrdi autentičnost snimka, prenela je agencija Rojters.

Alžirski sajt "Ahdat" je objavio da je jednog Francuza kidnapovala "teroristička grupa", što je termin koji vlasti koriste za naoružane islamiste.

Agencije navode da je otet 55-godišnji Francuz koji je u Alžiru planinario sa još dva prijatelja.

Otmica se dogodila nekoliko sati po izjavi ministra spoljnih poslova Francuske Lorana Fabijusa da će ta zemlja obustaviti napade iz vazduha na Islamsku državu u Siriji.

"U Iraku učestvujemo u operaciji vazdušne podrške u borbi protiv džihadista, dok u Siriji pomažemo umerenu opoziciju. To je naš stav i ne menja se", izjavio je Fabijus u Savetu za spoljne odnose u Njujorku.

Upitan zašto Francuska šalje avione da bombarduju metu u blizini severnog iračkog grada Mosula, a ne bi učinila isto protiv Islamske države u Siriji, Fabijus je odgovorio da je njegova vlada delovala po nalogu Bagdada da pruži vazdušnu zaštitu, navodi Rojters.

"Odlučili smo da na to pristanemo u skladu sa Članom 51 Povelje UN, te je predsednik (Fransoa) Oland naložio vazdušni napad, koji je izveden pre nekoliko dana", rekao je francuski šef diplomatije.

On je ponovio poziciju Pariza da će nastaviti da podržava umerenu opoziciju protiv sirijskog predsednika Bašara el-Asada, ali je podsetio da je "francuski predsednik rekao da nemamo nameru da činimo isto to u Siriji u smislu vazdušne operacije".

"Mislim da je moguće delovati u Siriji. Stoga se ne postavlja pitanje međunarodne legitimnosti. Ali s jedne strane, Francuska ne može da čini sve, a drugo, mi smatramo da je neophodno podržati umerenu opoziciju i boriti se istovremeno protiv Asada i protiv Islamske države", objasnio je Fabijus.

On je ukazao da bi Iran, koji trenutno pregovara sa zapadnim silama o svojim nuklearnim ambicijama, s obzirom na svoj geografski položaj mogao da igra značajniju ulogu u borbi protiv Islamske države, i to ne samo u okviru koalicije.

Francuska je prva zemlja koja se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u vojnoj operaciji protiv Islamske države, koja je zauzela trećinu teritorije Iraka i velike delove Sirije, dok pred nasiljem ove islamističke grupe Kurdi traže utočište u susednoj Turskoj, podseća britanska agencija.

U međuvremenu, Pariz je pozvao francuske državljane koji se nalaze u drugim zemljama na "krajnji oprez" nakon što je Islamska država ranije danas zapretila Francuskoj i drugim zemljama koje učestvuju u koaliciji protiv te grupe i pozvala svoje sledbenike na ubijanje državljana tih zemalja, pogotovu Francuza, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: