Švajcarca ugrizlo dete sa ebolom

Švajcarske vlasti su saopštile da je, iz predostrožnosti, medicinski tehničar, koga je ujeo pacijent zaražen ebolom prebačen u Švajcarsku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

19:35

Default images

Ministarstvo zdravlja te zemlje je navelo da je neidentifikovani muškarac radio za jednu međunarodnu organizaciju u Sijera Leoneu.

Njega je u subotu ugrizlo dete inficirano ebolom u toj zemlji. U saopštenju stoji da je medicinski tehničar nosio zaštitno odelo i da verovatno nije zaražen virusom.

Muškarac je prebačen avionom privatne aviokompanije i biće pod nadzorom u Ženevskoj univerzitetskoj bolnici u naredne tri sedmice, koliko traje inkubacija smrtonosnog virusa.

Ovo je prvi put da je pacijent koji bi mogao da bude zaražen ebolom prebačen u Švajcarsku.

U Sijera Leone je, do sada, od virusa ebole umrlo 562 ljudi od ukupno 2.600 umrlih u zapadnoj Africi, od izbijanja epidemije u decembru prošle godine.

Epidemija ebole zahvatila je i Liberiju, Gvineju, Nigeriju i Senegal, a veruje se da je obolelo više od 5.300 ljudi, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je saopštila i da posle više od šest meseci nakon izbijanja najveće epidemije ebole u svetu, još postoje ugrožene oblasti gde građani nemaju ni sapun, niti vodu.

Ebola je virusno oboljenje za koje još ne postoji pravi lek ili vakcina, ali se sprovode intenzivna istraživanja da se medikament pronađe. Bolest se prenosi u kontaktu sa telesnom tečnošću obolelog, uključujući i znoj, što znači da je za obolevanje dovoljno i samo dodirnuti zaraženu osobu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: