Američka vojska obučava Kurde

Zapadni saveznici, uključujući SAD, počeli su da obučavaju kurdske snage u Iraku u nastojanju da ojačaju njihove sposobnosti u borbi protiv Islamske države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

18:29

Default images

Francuska, Italija i Nemačka su, takođe, među zemljama koje učestvuju u obučavanju Kurda da koriste nove automatske puške, minobacače, rakete i robote za deminiranje koje su im zapadni saveznici poslali, rekao je Helgurd Hikmet, generalni direktor ministarstva koje nadzire kurdske vojne snage.

"Ukazali smo svim našim saveznicima, kada su nas snabdeli novim oružjem, da je za njegovo korišćenje potrebna obuka, tako da nas sada svi saveznici koji nas opskrbljuju tim oružjem, takođe, obučavaju za njegovu upotrebu", rekao je Hikmet.

U međuvremenu, sedam osoba ubijeno je danas u Bagdadu i okolini u bombaškom napadu i pucnjavi, podseća američka agencija.

SAD su u avgustu otpočele vazdušne napade i poslale humanitarne misije kako bi pomogle iračkim i kurdskim bezbednosnim snaga u severnom Iraku, a prošle nedelje se i Francuska pridružila vazdušnoj kampanji.

Izvestan broj evropskih zemalja je, takođe, obećao da će poslati oružje Kurdima i pružiti humanitarnu podršku za više od milion raseljenih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: