UKR: Počelo povlačenje artiljerije

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici počeli su da povlače tešku artiljeriju s istoka Ukrajine, saopštili su zvaničnici u Kijevu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

14:54

Default images

Predstavnik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu pukovnik Andrej Lisenko rekao je da su ukrajinske snage počele da se povlače s linije fronta.

Prema njegovim rečima, proruski pobunjenici su takođe počeli da povlače tešku artiljeriju, mada taj proces nije u nešto većem obimu, kao što je Kijev očekivao.

"Uočili smo trend da pobunjenici smanjuju korišćenje teškog naoružanja", rekao je Lisenko novinarima u Kijevu.

Prema njegovim rečima, povlačenje nisu u potpunosti završile ni ukrajinske snage niti pobunjeničke, ali se on nada da će proruske snage "slediti primer pripadnika ukrajinskih snaga bezbednosti".

Ranije je javljeno da se ukrajinske snage bezbednosti pripremaju da počnu s povlačenjem artiljerije i teških oklopnih vozila u okviru tampon-zone od predloženih 30 kilometara.

Ovi faktori omogućavaju Ukrajini da počne da primenjuje sporazum koji su prošlog petka postigle članice Kontakt-grupe, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon-zona od 30 kilometara, prenele su zapadne agencije.

Kako su tada saopštili učesnici sastanka u Minsku, memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

Ta, najnovija runda razgovora, održana je pošto su Kijev i proruske snage na istoku postigli dogovor o primirju 5. septembra, kao deo plana u 12 tačaka za rešavanje petomesečnog oružanog sukoba, a 19 septembra razradile su radi njegove realizacije memorandum od devet tačaka.

Primirje se, u velikoj meri, održava, iako su registrovani sporadični incidenti u istočnom delu Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: