Papa: Albanija je evropska država

Papa Franja izjavio da je Albanija "evropska", a ne "muslimanska" zemlja, i da je odlukom da ode u prvu zvaničnu posetu Tirani želeo da "pošalje poruku" Evropi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

08:07

Default images

Rimokatolički poglavar je održao konferenciju za novinare u nedelju uveče u avionu, pri povratku iz Tirane u Rim.

Papa Franja je tom prilikom pozdravio "mladost" i "bratstvo" muslimanskih, katoličkih i pravoslavnih vernika u Albaniji.

Iako većinski muslimanska zemlja (56 odsto), Albanija nije "muslimanska zemlja, već evropska", podvukao je rimokatolički poglavar.

Papa je kritikovao "zamor" velikih sila, posebno evropskih, za prihvatanje doseljenika i najavio da će krajem novembra posetiti Evropski parlament i Savet Evrope u Strazburu.

U Tirani je papu dočekalo više od 250.000 ljudi, od kojih je 10.000 ljudi došlo iz drugih zemlja, a 3.000 s Kosova.

Papa je održao misu, sastao se s biskupima, verskim vođama iz regiona i drugim predstavnicima katoličke crkve.

Posetu je završio obilaskom socijalnog centra Betani, oko 20 kilometara od Tirane, gde se sastao sa decom bez roditeljskog staranja i hendikepiranim osobama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: