Nemačka neće sa SAD u napade na IS

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer kaže da Nemačka neće biti uključena u bilo kakve vazdušne napade ili kopnenu ofanzivu u borbi protiv IS u Iraku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

07:37

Default images

Štajnmajer je rekao da Nemačka, kao članica međunarodne koalicije na čelu sa SAD, stvarane kako bi se zaustavilo napredovanje pripadnika Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, ima svoje odgovornosti, ali da neće preuzeti značajniju ulogu.

Odluku Berlina da pošalje oružje kurdskim borcima koji se sukobe sa IS "nije bilo lako doneti", kazao je Štajnmajer nemačkom javnom servisu ARD.

Kako je preneo Frans pres, on je istakao i da Nemačka nije ni pod kakvim pritiskom da se pridruži SAD i Francuskoj u vazdušnim napadima na teritorije koje kontroliše IS.

"Ne, koalicija ne funkcioniše tako. Alijansa koja je formirana će podeliti posao. Mi smo preuzeli deo naše...odgovornosti. Za nas se to ne dovodi u pitanje", kazao je Štajnmajer.

Krajem prošlog meseca Berlin je najavio da šalje oružje kurdskim borcima na severu Iraka kako bi im pomogao u borbi sa džihadistima iz redova IS.

Nemačka je poslala i oko 40 vojnika sa zadatkom da pomognu u obuci kurdskih boraca u Iraku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: