Francuzi tuže Srbiju zbog Tatona

Garantni fond Francuske podneo je tužbu protiv Republike Srbije zbog naknade materijalne štete koja je uplaćena porodici Brisa Tatona, ubijenog u Beogradu.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 22.09.2014.

23:48

Default images

Kako "Blic" piše, novac koji je francuski Fond isplatio porodici, 300.000 evra, trebalo je da Srbija u određenom roku uplati nazad u kasu Fonda, što se do danas nije dogodilo.

"Francuska je, najpre, poslala predlog za mirno rešenje srpskom Republičkom pravobranilaštvu, kako bi izbegli da slučaj ponovo izlazi na sud. S obzirom na to da je izostao odgovor u predviđenom roku, Fond je podneo tužbu. Viši sud u Beogradu još nije zakazao prvo ročište, a zbog štrajka advokata, pitanje je kada će se to i desiti", rekao je za "Blic" zastupnik Garantnog fonda Zoran Janjić.

Porodica Taton je prvo pokušala direktno od Srbije da naplati odštetu, ali je spor vođen pred Višim sudom više od dve godine. Roditelji ubijenog navijača Tuluza tražili su 300.000 evra odštete jer "policija nije preduzela ništa da bi zaštitila bezbednost francuskih državljana koji su napadnuti 17. septembra 2009. godine, kada je njihov sin zverski ubijen".

Državni zastupnici MUP-a u celosti su osporavali zahtev za naknadu štete porodice Taton, tvrdeći da je policija preduzela sve neophodne mere da se spreči nasilje navijačkih grupa. Na suđenjima su, čak, prikazivali i tajne policijske planove za održavanje javnog reda tokom sportskih priredbi.

Čitav spor se međutim, odvijao veoma sporo u Višem sudu, zbog čega je postojala opasnost da Tatonovi, zbog zastarevanja, ostanu bez novca koji im sleduje u Francuskoj. Na predlog advokata Slobodana Ružića, oni su pre četiri meseca povukli tužbu protiv Srbije, a novac im je isplaćen u Francuskoj.

Bris Taton je 17. septembra 2009. pretučen na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Nanete su mu teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu. Preminuo je 29. septembra u Kliničkom centru Srbije.

Za Tatonovo ubistvo osuđeno je 14 navijača na kazne od četiri do 15 godina zatvora, nakon što je Apelacioni sud prepolovio kazne izrečene prvostepenom presudom Višeg suda. Takve kazne su im još umanjene za četvrtinu odlukom po Zakonu o amnestiji iz novembra 2012. Njihovi branioci dva puta su pokušali da ponove suđenje, ali je Viši sud odbijao njihov predlog da se saslušaju novi svedoci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: