HR: Opasnost preti od Drave

Nove padavine i dalje donose probleme u regionu, a visoki vodostaj Drave najviše preti područjima Osječko-baranjske županije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

23:12

Default images

U taj deo Hrvatske upućeno je dodatnih 120 vojnika kako bi odbranili područje Karašice od poplava.

Nakon 15.000 vreća sa peskom ugrađenih u nasip na kojem je radilo 600 ljudi, vodostaj Drave još predstavlja opasnost naselju Karašica kod Osijeka.

Na ovom području okruženom vodom, sve službe zaštite su na terenu i u stanju pripravnosti, jer iako vodostaj polako opada, opasnost će trajati i narednih dana.

"Trenutna situacija je takva da smo srećni što se voda počela povlačiti, ono što me sada zabrinjava jeste da li će noćas i iduću noć izdržati nasip", kaže Zvonimir Vidaković, meštanin Karašice.

"Ujutru u pola šest je bilo suvo, odjednom voda u kupatilu, voda u šupi. Sad ispumpavamo, pokušavamo spasiti, dolazi voda od Drave", dodaje meštanin Damir Anić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je da su vodostaji na osječkom području u silaznoj putanji i da ne treba strahovati, ali da još neko vreme treba biti oprezan.

"Vi svi znate da to nije branjeno područje, da su te kuće u Dravi, unutar nasipa. Ali eto uz želje županijskog stožera za zaštitu i spašavanje, angažovana je vojska, policija, Hrvatska voda i svi su uz stvarno velike napore odbranili ovo područje", kaže Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda.

Prema podacima Hrvatskih voda, ovako visok vodostaj Drave nije zabeležen u poslednjih četrdeset godina.

U naselju Karašica, zbog velikog pritiska vode, konstantno se mora intervenisati. Naredna tri dana vode se kao kritični, a sve je spremno za evakuaciju stanovništva ukoliko to bude neophodno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: