HR ne zna obaveze u borbi protiv IS

Hrvatska još ne zna kakve će imati obaveze u međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države (IS), poručio je danas ministar obrane Ante Kotromanović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

16:23

Default images

Kao odgovorna članica NATO saveza i zemlja koja brani standarde demokratskog društva Hrvatska ne može i neće odustati od svoje uloge i zadatka, dodao je on.

Stejt department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se predvođena Amerikancima suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontrolišu velike delove severnog Iraka i Sirije.

"Niko još ne zna kakve će nam biti obaveze...ali ovo je prilika da se celi svet ujedini protiv tog pogubnog zla", kazao je Kotromanović nakon što je s načelnikom združenog američkog generalštaba, generalom Martinom Dempsijem, prisustvovao svečanoj primmopredaju 212 vozila M-ATV i MARP koje je amerčka vlada donirala Hrvatskoj u cilju modrnizacije Oružanih snaga.

Ministar je dodao da Hrvatska ne očekuje da se "ovog trena ode da bori na sever Iraka ili u Kurdistan" ali da od obaveza, zadataka i uloge koju država ima u Alijansi "ne može pobeći".

General Dempsi je naglasio da se samo partnerstvom sa zemljama i vojnim snagama koji dele iste interese i vrednosti može odupreti bezbednosnim pretnjama, ali da je u borbi protiv džihadista ključna uloga arapskog i muslimanskog sveta, prenosi Hina.

Amerika će se, naveo je, u toj borbi obratiti svojim saveznicima putem NATO saveza, ali i bilateralno.

"Prvo moramo identifikovati pretnju i šta bi ona mogla postati, pa ćemo na osnovu toga kontaktirati naše saveznike kroz strukture NATO-a i bilateralno, ali IS se jedino može poraziti unutar arapskog i muslimanskog sveta. Oni ga moraju odbaciti", tvrdi Dempsi i dodaje da u tome moraju biti jednoglasni - i Zapad i arapski i muslimanski svet.

Islamska država je u poruci objavljenoj na više jezika pozvala pristalice da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije protiv IS-a, posebno Amerikanace i Francuze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: