Loznica: Toksična jalovina u Drini

Gradsko veće Loznice traži hitno rešavanje problema isticanja hemikalija s jalovišta iz rudnika u Stolicama koji se nalazi na teritoriji opštine Krupanj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.09.2014.

14:37

Default images

Taj zaključak vanredne sednice biće upućen u Vladu Srbije posle poražavajućih rezultata ispitivanja kvaliteta vode u koritu reke Korenite, koju je uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Šapca, objavljeno je na sajtu opštine Loznica.

Veće je formiralo radnu grupu koja će pratititi realizaciju zaključaka i svakodnevno biti uključena u zbivanja na terenu na kome žive ugroženi građani.

Ukoliko se ne počne rešavanje ovog ekološkog problema, rukovodstvo grada Loznice, s gragonačelnikom Vidojem Petrovićem i čelnicima lokalnih samouprava Krupanj, Bogatić i Šabac na čelu, zatražiće hitan prijem kod predsednika Vlade Srbije radi iznalaženja najpovoljnijeg rešenja.

Portal Loznica info prenosi izjavu člana Gradskog veća Janka Aleksića koji je rekao da je prisustvo teških metala koji teku i Drinom toliko evidentno da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa.

Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona "Stolice" u Kostajniku, koja je krenula rekom Korenitom stigla je do Drine, tvrdi Aleksić.

"Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mere", upozorio je Aleksić, a prenosi Loznica info.

Vanrednom zasedanju Gradskog veća danas su prisustvovali i predstavnici susednih opština, mesnih zajednica koje se nalaze u slivu Korenite, Jadra i Drine, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a Srbije Aleksandar Stojković, republički rudarski i vodni inspektor Siniša Tanacković i Vesna Vujić.

Zasedanju su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Milijana Popović, predstavnici Doma zdravlja i Opšte bolnice u Loznici, kao i više udruženja građana i nevladinih organizacija.

Usled ogromnih i dugotrajnih padavina tokom maja, koje su za posledicu proizvele klizište brdskog masiva na koji se naslanja flotacijsko jalovište "Stolice", došlo je do pucanja dve brane, a kasnije i treće i isticanja više hiljada kubnih metara jalovine.

Jalovina i vode iz jalovišta izlili su se u rečicu Korenitu, u mestu Kostajnik, a koja se uliva u reku Jadar na oko 20 kilometara.

Do ponovnog probijanja brane i isticanja jalovine u potok Kostajnik došlo je 17. jula, posle obilnih padavina, kada je jalovina s bočne strane probila već oštećenu branu jalovišta i izlila se u potok.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, zajedno s Ministarstvom rudarstva i energetike formiralo je krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice" kod Krupnja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: