Očekuje se velika količina padavina

U Srbiji se očekuje velika količina padavina, a izdato je i upozorenje na porast vodostaja pojedinih reka. Timovi sektora za vanredne situacije u pripravnosti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

09:17

Default images

U većini mesta očekuje se oko 30 mililitara kiše, a na Kolubari, Ljigu, Ubu i Tamnavi vodostaji će biti u umerenom porastu, s dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže za Radio B92 da su vodostaji u porastu u tom delu, ali ne u meri koja predstavlja neku neposrednu opasnost.

"Međutim, situacija mora da se prati, nemamo upozorenje ni RHMZ, ni od javnih preduzeća za gazdovanje vodama da može doći do neke ozbiljnije eskalacije, ali svejedno – imali smo takvih lekcija i ranije, da najave nisu bile uznemirujuće, pa se opet dešavalo šta se dešavalo. Zbog toga je stanje potpune pripravnosti cele ove nedelje", kaže Marić.
Foto: Tanjug
On dodaje da se rad na sanaciji posledica prošlonedeljnih poplava u istočnoj Srbiji i dalje nastavlja, da je teška mehanizacija na terenu, u pojedinim mestima se voda i dalje crpi, a da se stanovništvu doprema voda.

"Ova kiša ne bi trebalo da donese neke veće probleme, ali će svakako usporiti sve poslove koji se tamo rade, koji rade Vojska Srbije i angažovana preduzeća, i naravno Crveni krst."

Sektor za vanredne situacije je tokom vikenda uputio još jedno upozorenje lokalnim samoupravama, pre svega na teritoriji istočne Srbije, Banata i zapadne Srbije, naglasio je.

"Usled ovih najavljenih padavina ne smemo da se oslanjamo samo na prognozu, tako da su timovi Sektora za vanredne situacije u stanju potpune pripravnosti na teritoriji cele Republike i pratićemo stanje svakodnevno", dodaje Marić-

Na pitanje da li će danas biti postavljen most u mestu Milutinovac, kako je najavljeno, Marić kaže da pre svega treba da se urade pristupni putevi, kako bi mostovi bili postavljeni. Kako je rekao, videće se danas, ali će "svakako to biti veoma brzo“.

"Nema opasnosti od velikih reka"

“Nema opasnosti od velikih reka“, izjavio je Marić, ali nije odbacio mogućnost bujičnih poplava, do kojih može da dođe usled velike količine padavina.

“Zato su svi timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti, spremni da brzo reaguju i da budu na licu mesta za sat, ako dođe do nepredviđenih situacija“, rekao je Marić.

On je istakao da se, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ne očekuju veći problemi.
Foto: Tanjug
"Ipak, količina padavina je nešto što je prilično relativno, mi se rukovodimo upozorenjima RHMZ, ali sećate se da je za Kladovo prognozirana količina bila 20 do 30 litara, a palo je oko 200 litara", rekao je Marić.

On je naveo da su potencijalno najkritičnija mesta za bujične poplave u istočnoj Srbiji sliv reke Mlave i donji sliv reke Pek, u Banatu reka Nera, a u zapadnoj Srbiji sliv Zapadne Morave i reke Kolubare.

Marić je istakao da se ne očekuju problemi s vodostajem na velikim rekama, podsetivši da ih nije bilo ni pre nedelju dana kad su područje kod Kladova zahvatile poplave.

"Do poplava je došlo zbog ogromne količine padavina, i do 200 litara po kvadratnom metru, i činjenice da takva količina vode može da napravi podivljale reke koje nose sve pred sobom", naveo je Marić.

On je naveo da ne postoji mogućnost da se dobije potpuno precizna najava iz RHMZ da li će do sličnih padavina i sad doći i da će zato Sektor za vanredne situacije biti u potpunoj pripravnosti narednih dana.

Marić je podsetio da je sektor pre dva dana uputio upozorenje svim lokalnim samoupravama na potencijalno ugroženim mestima da opasnosti od velikih reka nema, ali da su moguće bujične poplave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: