"Verujemo da će Prajda biti"

Nedelja ponosa je počela danas i trajaće do 28. septembra, za kada je planirana Parada ponosa. Organizatori i ministarka Mihajlović uvereni da će Prajda biti.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 22.09.2014.

07:57

Default images

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je danas da zbog službenog puta neće prisustvovati Paradi ponosa, koja je zakazana za 28. septembar, ali je poručila da se zna stav vlade o toj manifestaciji i da veruje da će nje i biti.

"Tog dana ću biti na prijemu građana u Vršcu i zato neću učestvovati na Paradi", rekla je Mihajlović novinarima, odgovarajući na pitanje da li će se pojaviti na Paradi ponosa, u nedelju 28. septembra.

Na Paradi ponosa će, kako su rekli, učestvovati šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

"Imam nameru da učestvujem na Prajdu, moj stav je odavno poznat i veoma je važno dozvoliti svim građanima da slobodno izražavaju svoju različitost. Drago mi je da je vlada svesna tih obaveza", rekao je Devenport nakon konferencije povodom predstavljanja "Smernica za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa".

Miščević je takođe rekla da će učestvovati ne zato što smatra da je to njena obaveza, već zato što duboko veruje u pravo na okupljanje.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Prajda kaže za Radio B92 da će Nedelja ponosa početi otvaranjem danas u KC Grad. U toku sedmice održaće se izložbe, debate, razgovori sa zajednicom i brojni drugi programi.

Debatne stvari se završavaju jednim velikim koncertom u petak, zatim u subotu će biti organizovan Forum na kom će učestvovati i gosti iz inostranstva, iz međunarodnih organizacija i jako puno aktivista, kaže Miletić. On je najavio da će na forumu biti i predstavnika iz domaćeg javnog života, među njima i političara.

Upitan kako će ova manifastacija biti obezbeđena s obzirom na to da je za sledeću nedelju najavljen štrajk dela policije, Miletić kaže:

"Mi kontakte imamo samo sa državnim organima i za sada saradnja sa njima teče regularno. Imamo neka obećanja da će to sve proteći u najboljem redu. A što se tiče sindikata policije, nemamo nikakvih komentara na te vesti, s obzirom na to da su naši zahtevi adresirani isključivo prema državi, a ne prema reprezentativnim sindikatima...Dakle, isključivo komuniciramo sa državom i to je ono što će se nastaviti u narednom periodu".

Završna manifestacija, šetnja tj. Parada ponosa, biće organizovana u nedelju sa početkom u 12 časova.

Na pitanje kada očekuje odluku države da li će planirana šetnja biti i održana, kaže: "Ne postoji nnikakva odluka, naprosto Prajd jedino sada može biti zabranjen... Mi smo prijavili to jako davno, i ono što može jedino uslediti od države je da se ponovi nešto što se dešavalo poslednje četiri godine, da on bude zabranjen. Ukoliko se to desi, ja pretpostavljam da će se to desiti u poslednjem trenutku, međutim za sada nemamo takvu najavu".

Organizatori: Verujemo da će Prajd biti održan

Foto: Beta/AP, Arhiva
Predstavnik organizatora Boban Stojanović izjavio je danas na konferenciji za novinare da su oni na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem dobili uveravanje da policija čini sve kako bi taj skup protekao u najboljem redu.

"Policija je izgleda učila na svojim greškama prethodnih godina, ali i 2010", rekao je on i dodao da su organizatori "iskazali dobru volju" i prihvatili sve sugestije kako bi se podigao nivo bezbednosti skupa sa njihove strane.

Taj sastanak je, prema njegovim rečima, protekao u "prijatnom tonu", te da su oni uvereni da sve ide ka tome da šetnja zakazana za 28. septembar bude i održana.

Konstatovao je i da je ove godine atmosfera prilično drugačija, odnosno da je manje tenzija u javnosti i u medijima u odnosu na prethodne godine.

''Mislim da je i broj pretnji koje smo dobili znatno manji, ali mi ih svakako prijavljujemo. Ono što smo primetili je i da policija to sada prilično brže sve procesuira i da se svi oni ljudi koji upute takvu vrstu pretnje koja može potencijalno da ugrozi skup brže privode pravdi'', rekao je Stojanović.

Ukazujući da se ljudska prava ne dobijaju preko noći već da je to proces za koji mora da se bori, on je naveo da šta god da se desi 28. septembra oni nastavljaju borbu i zalaganje da država postane demokratska i da bezbednost svih građana ne bude upitna.

Stojanović je kazao i da prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić neće biti na čelu Prajda.

''Njemu tamo nije ni mesto. Nama je mesto na čelu kolone i mi ćemo je predvoditi jer je ovo je skup građana, a ne Dačićev privatni skup'', rekao je Stojanović komentarišući izjavu Dačića koji je na pitanje novinara da li bi stao na čelo kolone, odgovorio: "Hoćete li vi da stanete" i dodao da se zalaže da postoji konsenzus oko tog pitanja.

"Dosta je bilo": Podrška Paradi

Politički pokret "Dosta je bilo", na čijem je čelu bivši ministar Saša Radulović, podržao je održavanje Parade ponosa 28. septembra i pozvao svoje članove i simpatizere da se priključe toj šetnji.

"To je dan kada LGBT zajednica treba da pokaže da je tu i da je deo našeg društva, a država da je sposobna da vrši svoju funkciju i štiti prava svojih građana", navodi se u saopštenju.

Taj pokret je ocenio da svako ima pravo da bude ono što jeste i da to pokaže na taj način, bez skrivanja i straha.

"Država ne sme da ustukne pred pretnjama nasiljem jer je njena obaveza da omogući svim građanima nesmetano uživanje prava zagarantovanih Ustavom. Nažalost, u Srbiji ovih godina to nije bilo moguće, jer se država povlačila pred pretnjama ekstremista i nasilnika", dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da je osiguranje bezbednosti za sve građane samo prvi korak, a da postoji još mnogo stvari koje moraju da se preduzmu da bismo izgradili istinski otvoreno društvo u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: