Naznaka rešenja krize u Avganistanu

Avganistanska izborna komisija proglasila je Ašrafa Ganija pobednikom predsedničkih izbora, ali nije saopštila konačne rezultate glasanja.

Izvor: Beta

Nedelja, 21.09.2014.

16:20

Default images

To saopštenje usledilo je nekoliko sati nakon što su dvojica predsedničkih kandidata Ašraf Gani i Abdula Abdula potpisali sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, čime je okončana postizborna kriza u toj zemlji.

Dvojica avganistanskih predsedničkih kandidata Abdulah Abdulah i Ašraf Gani su u Kabulu potpisali dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

Dogovor, kojim će najverovatnije predsednik Avganistana postati Ašraf Gani, potpisan je na ceremoniji u Kabulu i u prisustuvu novinara, navodi agencija Frans pres.

Drugi krug predsedničkih izbora u održan je u Avganistanu 14. juna posle čega su se dvojica kandidata medjusobno optužili za kradju glasova.

Sporazum je potpisan u predsedničkoj palati u prestonici Avganistana, a posle toga Gani i Abdula su ustali i zagrlili se. Prema sporazumu, bivši ministar finansija Gani će biti predsednik.

Ganijev pristalica Halim Fidai, bivši guverner, rekao je da je predstavnik Ujedinjenih nacija Jan Kubiš preneo izbornoj komisiji da ne saopšti konačne rezultate glasanja na predsedničkim izborima.

Ta odluka ističe bojazan od potencijalnog nasilja, uprkos dogovoru dvojice predsedničkih kandidata. Neimenovani američki zvaničnik je rekao da je rezultat glasanja transparentan ali da neće biti objavljen odmah zbog bojazni od nasilja.

Jedan od prvih Ganijevih zadataka biće da potpiše bilateralni bezbednosni sporazum sa SAD, koji će omogućiti da manji broj stranih snaga ostane u Avganistanu i posle 2014. godine, naveo je Rojters.

Nakon izbora zemlja je zapala u političku krizu zbog tvrdnji o nameštanju rezultata i neregularnostima.

"Nezavisna izborna komisija proglašava dr. Ašrafa Ganija za predsednika čime je završen izborni proces", rekao je predsednik komisije Ahmad Jusaf Nuristani novinarima ne dajući konačne rezultate glasanja niti podatak koliki je bio odziv glasača.

EU, NATO, SAD pružaju podršku novoj vladi

Evropska unija, NATO i SAD pozdravili su dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva koji su postigli politički lideri u Avganistanu.

"Pozdravljamo politički sporazum između Abdulaha Abdulaha i Ašrafa Ganija Armadžajia da formiraju zajedničku vladu", sopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Ona je istakla da je EU spremna da pomogne novim vlastima da prevaziđe duboke ekonomske i bezbednosne probleme u Avganistanu.

Sporazum je pozdravio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je u svom saopštenju naveo da očekuje da će nova vlada ubrzo potpisati sporazume o vojnoj saradnji sa SAD i NATO.

Sporazumom dva avganistanska politička rivala okončana je duboka politička kriza zbog koje je Avganistan dugo bio bez vlade, što je otežavalo dopremanje humanitarne pomoći i aranžmane koje je prethodna vlada imala sa SAD i NATO.

SAD su istakle da potpisivanje tog političkog sporazuma pomaže okončanju političke krize u Avganistanu.

"Podržavamo sporazum i spremni smo da radimo sa narednom administracijom da bi se osigurao njen uspeh", kazao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: