Novi pregovori za mir u Gazi

Indirektni pregovori o trajnijem primirju u Gazi počeće, kako se očekuje, u utorak u Kairu, potvrdili su izraelski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

15:26

Default images

Bilo je dogovoreno da pregovori, kojima posreduje Egipat, počnu u roku od mesec dana nakon što je sedmonedeljni rat u pojasu Gaze završen neograničenim prekidom vatre 26. avgusta.

Očekuje se da će Izrael zahtevati sprečcavanje ponovnog naružavanja Hamasa i evantualnu demilitarizaciju pojasa Gaze, a Hamas otvaranje graničnih prelaza u Egipat i Izrael i transfer novca za plate sa druge palestinske teritorije - Zapadne obale, kao i početak rada luke i aerodroma.

Egipćani su najpre pozvali dve strane u Kairo u sredu, ali je Izrael zatražio da se datum pomeri dan unapred zbog proslave javrejske Nove godine u sredu uveče.

Egipat će takođe biti domaćim rivalskim palestinskim frakcijama, javila je egipatska novinska agencija MENA.

Hamas i Izrael inače ne pregovaraju direktno jer izraelska strana smatra tu islamističku organizaciju terorističkom, ona ne priznaje pravo Izrael da postoji. U ratu koji je trajao 50 dana poginulo je više od 2.100 Palestinaca, uglavnom civila, prema palestinskim i podacima UN.

Na izraelskoj strani poginulo je 63 ljudi, uključujući šestoro civila. Izrael je 8.jula započeo ofanzivu na Gazu u znak odmazde za pojačano raketiranje svoje južne teritorije.

Raketiranje je bilo odgovor na hapšenje stotina hamasovaca na Zapadnoj obali u okviru potrage za trojicom izraelskih tinejdžera otetih 12. juna koji su kasnije nađeni mrtvi.

Izrael je za njihovu otmicu odmah optužio Hamas, čiji pripadnici su tek kasnije preuzeli odgovornost za zločin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: