Balonima za slobodu Severne Koreje

Desetak južnokorejskih aktivista iz grupe Borci za slobodnu Severnu Koreju pustili su deset balona sa 200.000 antisevernokorejskih letaka.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.09.2014.

11:57

Default images

Oni su to učinili u Padžu, gradu severno od Seula, duž granice između Južne i Severne Koreje, uprkos upozorenju Pjongjanga da će biti kažnjeni za to.

"Uprkos svim ucenama i pretnjama, nastavićemo da šaljemo poruke istine dok narod Severa ne dostigne slobodu", navela je ta grupa, sačinjena od severnokorejskih disidenata, prilikom puštanja balona u tom pograničnom gradu.

U lecima se osuđuje predaja vlasti sa generacije na generaciju Kim u Severnoj Koreji, koje okrivljuju za lošu ekonomsku situaciju u toj zemlji, za razliku od ekonomskog prosperiteta u Južnoj Koreji.

Nedaleko odatle grupa levičara održala protest, pozivajući FFNK da prestane sa tom akcijom i optužujući tu grupu da podiže napetost na Korejskom poluostrvu.
Beta/AP
Bacanje letaka protiv Pjongjanga usledilo je posle upozorenja da će Severna Koreja "napasti izvor provokacije".

Predstavnik delegacije Pjongjanga na pregovorima dve Koreje zatražio je juče od Seula da zaustavi distribuciju letaka, ističući da je to "najozbiljnije iskazivanje neprijateljstva", koje predstavlja prepreku uspostavljanju bilateralnih odnosa, ometa primirje i zbližavanje naroda, prenela je Sinhua.

AFP prenosi da je na zvaničnoj internet-stranici Pjongjanga objavljeno upozorenje da će se Južna Koreja suočiti sa "nepredvidivim posledicama" ukoliko omogući disidentima današnju akciju.
Beta/AP
Ovog meseca je Severna Koreja dva puta uputila Južnoj upozorenje sa zahtevom za obustavljanjem "rata balonima" i ulaganjem napora za poboljšanje međudržavnih odnosa.

Južnokorejska vlada, navodi Jonhap, saopštava da nema pravnog osnova da zaustavi aktivnosti udruženja građana.

"Pitanje letaka protiv Severne Koreje je nešto o čemu aktivisti treba sami da odlučuju", navela je nedavno vlada u Seulu.

Frans pres podseća da su u južnokorejskom lučkom gradu Inčon, 30-ak kilometara od Seula, u toku Azijske igre, na koje je posle meseci pregovora došlo radi učešća 150 severnokorejskih atletičara.

Njih čuva stotine radnika obezbeđenja i oni se retko obraćaju medijima, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: