"Slabi ishodi dijaloga u Briselu"

Učesnici festivala "Miredita, dobar dan" ocenili su da rezulati dijaloga u Briselu nisu doprineli uspostavljanju poverenja Srba i Albanaca.

Izvor: B92

Nedelja, 21.09.2014.

15:33

Default images

Tokom debate "Rekonstrukcija budućnosti' ukazano je i da predstavnicima poltičkih elita i Beograda i Prištine nedostaje iskrenost, a da su hvalospevi na postignute rezultate u dijalogu u Briselu neosnovani.

Politički aktivistva iz Prištine Špend Kursani smatra da se pregovori "između Srbije i Kosova u Briselu najmanje vode za interese Srbije i Kosova", a da se vode "zbog interesa EU, NATO i međunarodne zajednice".

"EU i SAD su zainteresovani za kratkoročnu stabilnost, a što se više priča u Briselu, sve više se smanjuje integracija Srba u kosovsko društvo na terenu", rekao je Kursani.

On je naveo da se to vidi i po susrertima bivšeg i sadašnjeg premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija koji su dobro sarađivali dok je na terenu sve slabija komunikacija između Srba i Albanaca.

Prema njegovim rečima, srpski i albanski zvaničnici kada se vrate iz Brisela koriste populističke metode govoreći o onome što su se dogovorili i time samo povećavaju antagonizam na terenu između Srba i Albanaca.

Kursani je predstavio rezultate istraživanja sa Kosova po kojima 80 odsto Srba u poslednjih tri meseca nije videlo nijednog Albanaca zapitavši da li to dovodi do uspostavaljanja međusobnog poverenja.

“U Briselu se vodi neka vrsta nadgledanog dijaloga koji ne uključuje ljude na terenu... Ima malih pomaka ali nema rezultata“, rekao je direktor beogradskog Centra za praktičnu politiku Dragan Popović.

Tokom debate u Medija centru, koji su obezbeđivale jake policijske snage, Popović je rekao i da ne vidi razloge za hvalospeve premijera Beograda i Prištine Aleksandra Vučiha i Hašima Tačija o uspesima u dijalogu.

"Brisel i međunarodna zajednica su zadovoljni postignutim...ali Srbi sa Kosova kada budu shvatili da je Kosovo nezavisno odseliće se i to će biti ozbiljan gubitak, pre svega za kosovsku budućnost", rekao je on.

Direktor prištinske nevladine organizacije Integra Kustrim Koligi je ukazao na, kako smatra, neiskrenost zvaničnika Beograda i Prištine koji kada se vrate iz Brisela "viču kako su ponovo pobedili'.

"Tu ličnu interpretaciju dogovora EU dozvoljava, ali u stvarnom životu razloga za zadovljstvo nema", rekao je Koligi, naglasivši da su "naši narodi nacionalistički i da će biti potrebna realizacija mnogih dobrih programa da bi se to promenilo".

Debata je deo festivala "Miredita, dobar dan", koji je od 18. septembra do nedelje beogradskoj javnosti predstavio kulturnu scenu Kosova.

Festival su organizovale Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Integra uz podršku foruma ZFD za Zapadni Balkan i Fonda za otvoreno društvo iz Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: