Borhart odlazi s čela Euleksa

Šef Misije Euleksa Bernd Borhart odlazi sa te funkcije, potvrđeno je Danasu u Misiji Euleksa u Prištini.

Izvor: Danas

Nedelja, 21.09.2014.

22:04

Default images

Kako objašnjavaju, Borhart će u narednih desetak dana otići sa tog mesta nakon skoro dvogodišnjeg mandata. On će se vratiti u Ministarstvo inostranih poslova Nemačke, odakle je u decembru 2012. i došao na mesto šefa Misije Euleksa.

Borhart je pre dolaska u Prištinu radio kao koordinator za nemački kadar u međunarodnim organizacijama u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke u Berlinu, a od 2007. do 2010. bio je ambasador Nemačke u Albaniji. Osim brojnih diplomatskih funkcija u nemačkoj administraciji i u Evropskoj uniji, Borhart je bio i šef Nemačke kancelarije na Kosovu i zamenik šefa Verifikacione misije na Kosovu.

Pre Borharta na mestu šefa Misije bili su francuski general-pukovnik Gzavije But de Marnak (2010-2012) i francuski general potpukovnik Iv de Kermabona (2008-2010).

Misija Euleksa na Kosovu počela je svoj mandat 2008. godine, a glavni zadatak joj je podrška kosovskim vlastima u oblasti vladavine prava, naročito u oblasti policije, sudstva i carine. Savet zemalja Evropske unije produžio je nedavno mandat Euleksa na Kosovu do 14. juna 2016. godine. To znači da će ta misija Evropske unije u naredne dve godine ubrzano preneti svoje aktivnosti lokalnim vlastima, kao i drugim evropskim institucijama. Euleks će, kako najavljuju iz ove misije, u naredne dve godine ima ulogu mentora i savetodavca u oblasti vladavine prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: